Uudet nikotiinituotteet jarruttavat tupakkalain toteutumista – vaikuttavia toimia tarvitaan välittömästi

Nyt on korkea aika ottaa loppukiri tupakkalain tavoitteen saavuttamiseksi, kirjoittaa Valviran lakimies Reija Kauppi blogissaan. Huolena ovat etenkin uudet nikotiinituotteet ja niiden markkinointi. THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila toteaa, että korjausliike nuorten suojelemiseksi uusilta nikotiinituotteilta on vielä mahdollinen.

Kauppi kirjoittaa, että uusien nikotiinituotteiden kehittely ja markkinointi on jatkuvana haasteena, sillä tupakkalainsäädäntö perustuu erilaisten tuotteiden tarkkarajaiseen määrittelyyn, ja erilaisia tuotteita koskee eri sääntely. Lainsäädäntö ja tupakkateollisuus käyvätkin jatkuvaa kilpajuoksua sääntelyn kiristämisen ja tuotekehittelyn välillä.

Valvontaa haastaa myös tuotteiden varieteetti – esimerkiksi sähkösavukkeet voivat olla uudelleen täytettäviä tai kertakäyttöisiä mutta mahdollisesti ladattavia. Lisäksi niitä voidaan käyttää nikotiinilla tai ilman, nestesäiliöllä tai patruunalla.

Sähkösavukkeiden käyttö erityisesti nuorten keskuudessa kaksinkertaistunut vuodesta 2021 vuoteen 2023. Havaintoja käyttökokeilujen lisääntymisestä on tehty jopa ala-asteikäisten lasten keskuudessa. Kaupin mukaan käytön lisääntymistä selittänee kiivas tuotekehittely ja markkinointi, ja viime vuosina ilmoitukset ja havainnot lainvastaisesta markkinoinnista ovat Valvirassa lisääntyneet. Markkinointia on erityisesti nuorten suosimilla sosiaalisen median alustoilla, ja mainoskasvoina hyödynnetään tunnettuja some-vaikuttajia ja julkisuuden henkilöitä. 

Nuorten suojeleminen huomioitava tupakkalain muutoksessa

THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollilan mukaan nyt eduskunnan käsiteltävänä olevassa nikotiinipusseja koskevassa lakiesityksessä nuorten suojaaminen on jäänyt toissijaiseksi hallituksen tavoitteelle saada tupakkatuotteita käyttävät siirtymään nikotiinipusseihin. Ne koukuttavat helposti ja jo pienemmillä nikotiinimäärillä kuin nuuska. 

”Olemme sallimassa jopa niin vahvojen nikotiinipussien myynnin, että ne pitää merkitä välittömästä myrkyllisyydestä kertovalla pääkallosymbolilla – samalla kun käyttöön houkutellaan raikkailla mentolin ja mintun mauilla”, Ollila kirjoittaa.

Ollilan mukaan korjausliike nuorten suojelemiseksi on kuitenkin vielä mahdollinen, jos esimerkiksi nikotiinipitoisuuden yläraja lasketaan 8 milligrammaan ja nikotiinituotteiden ostoikärajaa nostetaan 20 ikävuoteen.

Myös Reija Kauppi peräänkuuluttaa toimia nuorten suojelemiseksi.

”Maailman terveysjärjestö (WHO) on tuonut vastikään esiin erityishuolen lasten ja nuorten suojelemiseksi tupakkalain alaisilta tuotteilta. Myös Suomen on osallistuttava suojelemiseen kaikin keinoin”, hän kirjoittaa. 

Lähteet
THL (19.3.2024): Uudet nikotiinituotteet tulivat rytinällä lasten ja nuorten arkiympäristöihin
Valvira (26.3.2024): Mitä tapahtuu tupakka- ja nikotiinitoimialan valvonnassa vuonna 2024?