Sähkösavuke vahingoittaa nuorten keuhkoja yhtä paljon kuin savuke

Sähkösavukkeen käyttö vahingoittaa nuorten keuhkoja yhtä paljon kuin tupakointi, selviää The Manchester Metropolitan -yliopiston tutkimuksesta. Tutkimus haastaa ajatuksen, että sähkösavuke olisi terveellisempi vaihtoehto tupakoinnille.

Tutkimuksessa testattiin 20-vuotiaiden sähkösavukkeiden käyttäjien, tupakoitsijoiden ja savuttomien kuntoa liikuntatestissä. Tulosten mukaan sähkösavukkeita käyttävät nuoret suoriutuvat heikommin kuin he, jotka eivät käytä kumpaakaan tuotetta.

”Tutkimus lisää näyttöä siitä, että sähkösavukkeen pitkäaikainen käyttö on haitallista, ja kyseenalaistaa ajatuksen, että se olisi terveellisempi vaihtoehto tupakoinnille”, kertoo tohtori Azmy Faisal.

Tutkimukseen osallistui 60 nuorta, joista 20 ei käyttänyt sähkösavukkeita tai savukkeita, 20 oli käyttänyt sähkösavuketta vähintään kahden vuoden ajan ja loput 20 olivat tupakoineet vähintään kaksi vuotta. Tutkimuksessa tarkasteltiin nuoria, joilla ei ollut näkyviä merkkejä keuhkovaurioista.

Sähkötupakoitsijoiden keskimääräinen ”huipputehokapasiteetti” oli samanlainen kuin tupakoitsijoiden, mutta selvästi alhaisempi kuin tupakoimattomien.

Lisäksi vapettajat ja tupakoitsijat pystyivät ottamaan vähemmän happea (2,7 litraa ja 2,6 litraa minuutissa) savuttomiin verrattuna (3 litraa minuutissa).

Verikokeiden ja ultraäänitutkimusten mukaan vapettajilta ja tupakoijilta löytyi merkkejä siitä, etteivät heidän verisuonensa toimineet yhtä hyvin kuin heillä, jotka eivät käyttäneet kumpaakaan tuotetta.

Sekä tupakoitsijat että vapettajat olivat verrokkiryhmään verrattuna hengästyneempiä, heidän jalkansa väsyivät voimakkaammin ja heidän veressään oli korkeampia maitohappopitoisuuksia, mikä on merkki lihasten väsymyksestä.

”Emme vielä tiedä, mitä sähkösavukkeiden pitkäaikainen käyttö tekee kehollemme”, Faisal toteaa.

Lähteet
EurekAlert! (8.9.2024): Young vapers perform worse in exercise testing
The Guardian (8.9.2024): Vaping damages young people’s lungs as much as smoking, study suggests