PMI:n eturyhmä etsii yhteistyökumppaneita

Philip Morris Internationalin (PMI) perustama ja rahoittama eturyhmä Foundation for a Smoke-Free World (FSFW) vaihtoi nimensä Global Action to End Smokingiksi (GAES). Nyt uusi organisaatio etsii aktiivisesti kumppaneita.   

Amerikkalaisen STOP-verkoston mukaan Global Action to End Smoking, GAES ottaa nyt yhteyttä tupakkakontrollin parissa eri puolella maailmaa työskenteleviin henkilöihin ja ehdottaa tapaamista.  

STOP on akateemisten ja kansanterveystutkijoiden verkosto, joka toimii maailmanlaajuisesti osana Bloomberg Initiative to Reduce Tobacco Use -ohjelmaa.

Useat tupakoinnin vähentämistyön parissa toimivat ovat saaneet sähköpostin GAESin lobbausyritykseltä Actum LLC:ltä. Siinä todetaan, että GAES:n puheenjohtaja Cliff Douglas on kaupungissa ”tapaamassa kansanterveyden asiantuntijoita uuden organisaationsa suunnitelmista, joihin sisältyy säätiön tarjoamia uusia apurahoja”.

GAES pyrkii esiintymään riippumattomana tupakkateollisuudesta. Sen painopisteet ovat vieroituskoulutuksessa ja ”tupakan haittojen vähentämisen” edistämisessä, jotka ovat linjassa PMI:n harjoittaman retoriikan ja toiminnan kanssa. Bathin yliopiston tutkijoiden mukaan GAES on tupakkateollisuuden alainen tieteellinen lobbausryhmä.

Vuonna 2023 GAES sai PMI:ltä lahjoituksena 140 miljoonaa dollaria, jolla se voi rahoittaa toimintaansa vuosien ajan.

Vuosina 2022 ja 2023 kaksi GAES:n antamaa apurahaa, yhteensä yli 558 000 dollaria, meni Pakistanissa toimivalle Alternative Research Institute -organisaatiolle, joka sai myös Foundation for a Smoke-Free Worldiltä rahoitusta haittojen vähentämiseen tähtäävien” tuotteiden edistämiseen.

STOP esittää, että GAES:n mahdollisista yhteydentoista informoitaisiin muita alan toimijoita ja että yhteistyöstä kieltäydyttäisiin. Yhteydenotoista voi myös informoida luottamuksellisesti STOP:a sähköpostilla  tips@exposetobacco.org.

Lähteet
STOP (2024): PMI-funded front group is seeking public health connections
STOP (6/2024):  Foundation For A Smoke-Free World Tax Return Suggests Little Has Changed But Its Name (pdf)