Nikotiinipussien käyttö lisääntynyt korkeakouluopiskelijoilla
Nikotiinipusseja käyttävät myös opiskelijat, jotka eivät ole koskaan tupakoineet tai käyttäneet nuuskaa.
Nikotiinipussit ovat nousseet myynnin vapautumisen jälkeen nopeasti miesopiskelijoiden yleisimmin käyttämäksi tupakka- ja nikotiinituotteeksi. Myös naiset ovat alkaneet käyttää niitä, vaikka nuuskaaminen on ollut heillä harvinaista.
Nikotiinipusseja käyttää päivittäin yhdeksän prosenttia korkeakouluopiskelijoista. Miehillä nikotiinipussien käyttö oli yleisempää kuin naisilla sekä yliopistossa (naiset 3 %, miehet 9 %) että ammattikorkeakoulussa (naiset 7 %, miehet 18 %).
Tulokset selviävät THL:n toteuttamasta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT), joka toteutettiin keväällä 2024. Siihen osallistui 3 600 iältään 18–34-vuotiasta opiskelijaa korkeakouluista ympäri Suomen.
Nikotiinipussien houkuttelevuutta vähennettävä
Korkeakouluopiskelijoiden päivittäinen tupakointi ja nuuskaaminen ovat vähentyneet. Päivittäin tupakoi neljä prosenttia opiskelijoista ja nuuskaa käyttää kolme prosenttia. Nikotiinipitoisia sähkösavukkeita käytti yksi prosentti korkeakouluopiskelijoista.
Nikotiinipussien käyttöä havaitaan kuitenkin myös korkeakouluopiskelijoilla, jotka eivät ole koskaan tupakoineet tai käyttäneet nuuskaa.
”Nikotiinipussien päivittäinen käyttö on yleistä tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaneilla, mutta nikotiinipusseja käyttävät myös opiskelijat, jotka eivät ole koskaan tupakoineet tai käyttäneet nuuskaa”, kertoo erityisasiantuntija Hanna Ollila.
THL:n mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön yleistymisen ehkäisy vaatii tehokkaita lisätoimia, kuten veronkorotuksia ja ostoikärajan noston 20 ikävuoteen. Myös nikotiinipussien houkuttelevuutta ja nikotiinimäärää tulee vähentää. Nikotiinittomuus on terveydelle aina edullisin vaihtoehto.
Alkoholin riskikäyttö lisääntynyt naisopiskelijoilla
Korkeakouluopiskelijoiden päihteiden käyttö on yleisesti ottaen vähentynyt tai pysynyt ennallaan viime vuosina.
Alkoholin riskikäyttöä esiintyy 30 prosentilla opiskelijoista. Vuoden 2021 jälkeen alkoholin riskikäyttö on yleistynyt naisopiskelijoilla, mutta pysynyt ennallaan miehillä. Nyt 28 prosenttia naisista käyttää alkoholia riskitasolla.
Korkeakouluopiskelijoista 85 prosenttia on käyttänyt alkoholia 12 viime kuukauden aikana. Osuus on hieman vuotta 2021 pienempi.
Lähteet
THL (25.11.2024): Uutta opiskelijoiden elintavoista: Yhä useampi korkeakouluopiskelija liikkuu riittävästi, mutta viettää liikaa aikaa netissä
THL 2024: Nikotiinipussien käyttö korkeakouluopiskelijoilla (pdf)
THL: KOTT 2024: Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö
THL: KOTT 2024: Alkoholin ja huumeiden käyttö