Tupakkayrityksen rahoittama tieteellinen lobbausryhmä jatkaa toimintaa
Philip Morris Internationalin rahoittama säätiö, Foundation for a Smoke-Free World (FSFW), on ilmoittanut lopettavansa yhteistyön tupakkayrityksen kanssa – mutta nauttii yhä sen rahoista. Uuden toimitusjohtajan suulla säätiö ilmoitti itsenäisyydestään ja kertoi etsivänsä uusi rahoittajia.
Bathin yliopiston tupakkatutkijoiden ryhmä on seurannut ja tutkinut säätiön toimintaa sen lanseerauksesta lähtien syyskuussa 2017. Tutkijoiden mukaan on näyttöä siitä, että säätiö on toiminut tupakkateollisuuden tieteellisenä lobbausryhmänä edistäen teollisuuden etuja sen sijaan, että se olisi ollut itsenäinen julkinen terveysorganisaatio, joka se on väittänyt olevansa.
Kuluvan vuoden lokakuussa, kuusi vuotta organisaation perustamisen jälkeen, säätiö on ilmoittanut saaneensa viimeisen maksun rahoittajaltaan, tupakkayhtiö Philip Morris Internationalilta (PMI), ja että kahdenvälinen sitoumus näiden kahden välillä on päättynyt. Alkuperäisen sopimuksen mukaan PMI ilmoitti rahoittavansa säätiötä kahdentoista vuoden ajan.
FSFW:n uusi presidentti ja toimitusjohtaja Clifford Douglas ilmoitti, ettei hän pyydä eikä hyväksy lisää rahoitusta tupakkateollisuudelta ja että organisaatio ’jatkaa vahvana ja itsenäisenä’. Syksyllä 2023 toimeen valittu Douglas on tehnyt pitkän uran asiantuntijana monenlaisissa tupakkaan liittyvissä kysymyksissä. Hän on ollut mm. tutkijana Michiganin yliopiston tupakkasäännösten arviointikeskuksessa, joka on yksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston tupakkatuotteiden keskuksen (FDA) ja Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituuttien (NIH) rahoittamista tupakka-alan sääntelyä tutkivista keskuksista. Hän on ollut myös Amerikan syöpäyhdistyksen tupakkavalvonnan kansallisena varapuheenjohtajana ja sen tupakkakontrollikeskuksen perustajana ja johtajana vuosina 2015–2020.
Suuri rahoitus tupakkayhtiöltä
PMI:n viimeinen maksuerä massiiviset 122,5 miljoonaa dollaria oli suurin summa, jonka tupakkayhtiö on koskaan antanut yhdellä kertaa säätiölle. Tämän yksittäisen maksun lisäksi säätiö sai kesällä 2023 vielä 17,5 miljoonan dollarin apurahan.
Viimeisellä maksuerällä pystytään käytännössä rahoittamaan säätiön työtä aina vuoteen 2030 asti, jos vuosikulut arvioidaan aikaisemmin vuosittain saadun 17,5 miljoonan dollarin perusteella. Joka tapauksessa säätiötä ei voi pitää itsenäisenä organisaationa, koska se toimii tupakkayrityksen rahoituksella.
FSFW suunnittelee nimen ja brändin muuttamista ’heijastamaan uutta kansanterveydellistä fokusta’. Vaikka se on ilmoittanut, ettei se enää hyväksy tupakkateollisuuden rahoitusta, riippumattomuus ei vakuuta. Itse asiassa Clifford Douglasin toteamus, ettei säätiö hyväksy ’ei-lääketieteellisen nikotiiniteollisuuden’ rahoitusta, näyttää viittaavan siihen, että yhteistyö lääkkeellistä nikotiinia valmistavien kanssa voi olla mahdollista tulevaisuudessa.
Toimitusjohtaja Douglas ilmoitti säätiön uudelleenbrändäyksestä ja uusien rahoittajien etsimisestä Food and Drug Law Instituten tapahtumassa. Instituutin jäseniin kuuluu lääkkeiden, ruoan, kosmetiikan, tupakan, ravintolisien ja kannabiksen valmistajia ja jakelijoita, samoin kuin lakitoimistoja ja konsultteja näiden alojen kanssa työskentelevistä.
Toimipa säätiö tulevaisuudessa millä nimellä tai missä muodossa mikä tahansa, sillä on edelleen käytössään valtava määrä rahaa Philip Morris Internationalilta eikä sitä voida pitää itsenäisenä kansanterveysjärjestönä.
Lähteet
University of Bath (14.12.2023), Tess Legg: The Foundation for a Smoke-Free World’s rebrand is imminent, but this industry-funded scientific lobby group remains a danger to tobacco control.
Foundation for a Smoke-Free World: Clifford E. Douglas