Tupakka-askin ulkonäkö muuttuu

Tupakkapakkauksista tulee yhdenmukaiset 1.5.2023 alkaen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että niissä ei saa jatkossa olla tuotemerkkien logoja tai bränditunnuksia. Pakkausten on oltava yksivärisiä ja niissä pitää olla terveysvaroitukset kuvina ja tekstinä. Tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta erityisesti nuorten silmissä.

Tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaisuus tarkoittaa myös sitä, että ne eivät saa muodoltaan, väriltään, materiaaliltaan kääreeltään tai muulta ulkoasultaan erottua muista saman tuoteryhmän pakkauksista. Muutokset koskevat tupakkatuotteiden lisäksi sähkösavukkeiden ja täyttösäiliöiden vähittäismyyntipakkauksia.

”Kansainvälinen tutkimusnäyttö muun muassa Kanadasta, Isosta-Britanniasta ja Australiasta osoittaa, että yhdenmukaiset pakkaukset vähentävät tuotteen houkuttelevuutta ja parantavat pakkauksissa olevien terveysvaroitusten näkyvyyttä”, Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara kertoo.

Yhdenmukaiset tupakkapakkaukset on jo otettu käyttöön mm. Australiassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Uudessa-Seelannissa, Norjassa, Irlannissa, Thaimaassa, Uruguayssa, Sloveniassa, Turkissa, Israelissa, Kanadassa, Singaporessa, Belgiassa, Hollannissa, Unkarissa, Tanskassa ja Myanmarissa.

Pakkaus on markkinoinnin väline – tupakan mainonta kielletty

Mervi Haran mukaan yhdenmukaiset tupakkapakkaukset ovat tärkeä askel kohti tupakkalain tavoitetta savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee yhdenmukaisia tupakkapakkauksia keinona poistaa tuotepakkauksiin perustuva markkinointi.

”Tupakan mainonta kiellettiin Suomessa jo ensimmäisen tupakkalain myötä vuonna 1978. Silti tupakkapakkaukset ovat olleet tupakkayhtiöille yksi markkinoinnin väline, jolla ne ovat pyrkineet houkuttelemaan kuluttajia. Tupakkateollisuus onkin väittänyt, että tupakkapakkausten yhdenmukaistaminen hankaloittaisi tuotteiden tunnistamista ja lisäsi siten laittomien tuotteiden käyttöä. Tutkimukset eivät kuitenkaan tue tätä väitettä”, Mervi Hara sanoo.

Suomessa ja muualla EU:ssa käytössä oleva tupakkatuotteiden jäljitettävyysjärjestelmä ehkäisee tuotteiden laitonta kauppaa, ja tuotteen aitouden voi tarkastaa pakkauksessa olevasta turvaominaisuudesta.

Lähteet
Finlex (13.4.2022): Laki tupakkalain muuttamisesta
STM 13.4.2022: Tupakkalakia tiukennettiin – Logot poistuvat tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden pakkauksista
WHO 2022: Tobacco plain packaging: global status 2021 update