Tanskan Lidl poistaa kaikki tupakkatuotteet hyllyistään

Lidl aikoo ensimmäisenä päivittäistavaraketjuna Tanskassa luopua kokonaan tupakkatuotteiden myynnistä. Vuoden 2028 loppuun mennessä tupakkatuotteita ei voi enää ostaa Lidlin myymälöistä Tanskassa.

Lidl aikoo poistaa hyllyiltään 20 prosenttia savukkeista jo kesän aikana. Lisäksi Hjørringissä on avattu ensimmäinen tupakaton Lidl ja tulevina vuosina yli 60 uutta Lidl-myymälää, joista jokainen on tupakaton. Tällä hetkellä Lidl:llä on 139 myymälää Tanskassa.

Lidl Denmarkin varaostojohtaja Khalil Jehya Taleb katsoo, että ketjulla on suuri vastuu yksittäistä kuluttajaa kohtaan.

Lidl on Tanskan syöpäyhdistyksen ja vakuutusyhtiö TrygFondenin lanseeraaman ”Røgfri Fremtidin” yhteistyökumppani. Savuton sukupolvi -hankkeen visiona on tehdä Tanskasta savuton vuoteen 2030 mennessä.

Tästä syystä ketju on arvioinut päätösten olevan oikea tapa tukea hanketta.

– Epäilemättä menetämme tuloja. Mutta tärkeämpää on, että tuemme Tanskan syöpäyhdistyksen tavoitetta savuttomasta sukupolvesta, hän sanoo.

– Jos myymälöissämme ollaan kiinnostuneita nopeammasta asteittaisesta lopettamisesta, niin myös sitä tutkitaan.

Uusi mahdollisuus tupakoinnin ehkäisyyn

Tanskan kansanterveysinstituutin mukaan lähes joka viides tanskalainen tupakoi.

Tanskan syöpäyhdistyksen projektipäällikkö Niels Them Kjær suhtautuu Lidlin aloitteeseen suurella mielenkiinnolla.

– Tämä avaa täysin uusia mahdollisuuksia tupakoinnin ehkäisyyn, mikä tarkoittaa, että entistä harvemmat lapset ja nuoret aloittavat tupakoinnin. Samalla Lidlin päätös helpottaa niitä, jotka yrittävät lopettaa, hän uskoo.

Myynti lopetettiin Hollannissa

Lidl Holland on aiemmin lopettanut tupakan myynnin. Aloite levisi suureen osaan maata, ja ensi vuodesta alkaen hollantilaiset supermarketit eivät saa myydä tupakkatuotteita.

Niels Them Kjær toivoo saman tapahtuvan Tanskassa.

– Se saattaa olla vähän villi unelma. Hollannista saamamme kokemuksen perusteella uskon, että se voi levitä aaltomaisesti, Kjær sanoo.

Lähteet
DR (9.5.2023): Lidl fjerner alle tobaksvarer fra hylderne inden 2029
TV 2 (9.5.2023): Lidl fjerner alle tobaksvarer fra hylderne inden 2029