Leluilta näyttävät sähkösavukkeet voivat houkutella lapsia ja nuoria

Sähkösavukkeet ovat muuttuneet savukkeiden näköisistä laitteista leluilta näyttäviin tuotteisiin. Uusi muotoilu piilottaa tuotteiden todellisen käyttötarkoituksen sekä houkuttelee nuoria kokeilemaan sähkösavukkeiden käyttöä.

Sähkösavukkeiden sääntely on keskittynyt pääosin rajoittamaan sähkösavukenesteiden nuoria houkuttelevia makuja. Lisääntyneen sääntelyn myötä sähkösavuketeollisuus on alkanut panostaa sähkösavukelaitteiden muotoiluun. Uudet sähkösavukelaitteet muistuttavat ulkonäöltään muun muassa leluja, makeisia ja limsapulloja. Suomessa tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä ehdotti sähkösavukelaitteiden ulkonäön säätelyä.

Laitesuunnittelun avulla sähkösavuketeollisuus lisää tuotteiden markkinoitavuutta, houkuttelevuutta ja käyttöä nuorten keskuudessa. Lelujen näköiset tuotteet myös hyödyntävät sosiaalisessa mediassa levinneiden miniatyyrilelujen suosiota. Keräilyesineiltä näyttävät sähkösavukelaitteet voivat kannustaa nuoria hankkimaan useamman laitteen kerrallaan ja houkutella pelkästään sosiaalisissa tilanteissa sähkösavukkeita polttavia nuoria ostamaan omia sähkösavukkeita.

Suosittuja leluja muistuttavat sähkösavukkeet peittävät tuotteen varsinaisen käyttötarkoituksen. Laitteisiin lisätyt ominaisuudet, kuten tuotteiden näyttäminen avaimenperiltä, myös auttavat nuoria piilottamaan tuotteita ja käyttämään niitä ilman kiinnijäämistä. Lisäksi uudet sähkösavukelaitteet voivat ohjata pienempiä lapsia harhaan ja nostaa heidän riskiään altistua niille vahingossa.

Marraskuussa 2022 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) lähetti varoituskirjeen viidelle yritykselle 15:n leluilta, ruoalta ja sarjakuvahahmoilta näyttävien sähkösavukelaitteiden luvattomasta markkinoinnista.

Tobacco Control -lehden (29.3.2023) artikkelissa oleva kuva sähkösavukelaitteesta

Lähde
Tobacco Control (29.3.2023): Playtime: vaping devices designed as cartoons and toys may appeal to kids (pdf)