Tupakointi on yhteydessä varhaiseen näön heikentymiseen ja kaihiin

Tupakointi lisää silmänpohjan ikärappeuman ja kaihin riskiä, selviää Maailman terveysjärjestön (WHO) julkaisemasta tiedotteesta. Tupakointi vahingoittaa näköä muun muassa verenkiertoon päätyneiden toksiinien ja tupakansavun kautta.

Tupakointi on merkittävä riskitekijä silmäpohjan ikärappeuman kehittymiselle ja etenemiselle. Silmäpohjan ikärappeuma hämärtää keskusnäköä ja vaikeuttaa muun muassa lukemista ja ajamista.

Tupakoitsijoilla ikärappeuma kehittyy jopa 5,5 vuotta aikaisemmin kuin savuttomilla ja 4,4 vuotta aikaisemmin kuin tupakoinnin lopettaneilla.

Myös passiivinen tupakointi on ikärappeuman riskitekijä. Passiivinen tupakointi kaksinkertaistaa silmäpohjan ikärappeuman riskiä ihmisillä, jotka ovat asuneet tupakoitsijan kanssa ainakin viiden vuoden ajan verrattuna heihin, joiden taloudessa ei tupakoida.

”Tupakointi lisää riskiä saada vakavia silmäsairauksia ja pysyvää näön heikentymistä. Tupakoinnin lopettaminen ja säännölliset silmätutkimukset voivat auttaa parantamaan silmien terveyttä ja ehkäisemään vältettävissä olevaa näön heikentymistä”, kertoo International Agency for the Prevention of Blindness -liiton tiedonhallinnan johtaja Jude Stern.

WHO:n raportin mukaan tupakointi lisää myös kaihin riskiä. Kaihissa ainoa hoitomuoto on sumentuneen linssin kirurginen poisto.

Samoin on saatu tuloksia sähkösavukkeiden käytön ja näkövammojen välisestä yhteydestä. Sähkösavukkeen käytön on todettu voivan lisätä silmien kuivuutta, heikentävän verenkiertoa silmiin, muuttavan verkkokalvon toimintaa sekä lisäävän silmäsyövän riskiä.

Tupakansavu ärsyttää silmiä ja pahentaa kuivasilmäisyyttä tupakoitsijoilla ja passiiviselle tupakoinnille altistuneilla, erityisesti piilolinssejä käyttävillä.

”WHO kehottaa olemaan käyttämättä tupakkaa ja sähkösavukkeita silmienkin terveyden suojelemiseksi”, kertoo Vinayak Prasad, WHO:n No Tobacco -yksikön johtaja.

Lähteet
WHO (12.10.2022): Tobacco and vision loss
WHO (20.10.2022): Smoking linked to early vision loss and cataracts