Professori Erkki Aurejärven uusi teos kuvaa tupakkaoikeudenkäyntejä

Siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärvi kuvaa Kovempaa peliä -muistelmateoksessaan tupakkateollisuuden rikoksia ja  arvioi oikeuslaitoksen toimintaa.

Aurejärvi on seurannut Suomen oikeuslaitosta lähietäisyydeltä vuosikymmenten ajan ja ajanut kanteita tupakkayrityksiä vastaan. Aurejärven Kovempaa peliä -teos sisältää vuonna 2013 julkaistun Kovaa peliä -teoksen ja uuden osion, jossa käsitellään vuosia 2013–2021.

Aurejärvi kuvaa kirjassaan monipuolisesti tupakkayhtiöiden menettelytapoja, joilla ne ovat pyrkineet edistämään tuotteidensa markkinointia. Hän toteaa, että tupakkaoikeudenkäyntien aineisto kertoo Suomessa vuosina 1972–2002 suoritetusta joukkomurhasta. Siihen liittyvä aineisto on niin laaja, ettei Aurejärven mukaan oikeuslaitoksessa ole tarvinnut pelätä vilpin ilmi tuloa.

”Kun aineistoa on riittävästi, asian voi vapaasti ratkaista miten tahansa.”

Tupakkateollisuus on vältellyt juridista vastuutaan kymmenien tuhansien suomalaisten tupakkakuolemissa. Aurejärvi kirjoittaa, että tupakkayhtiöt ovat saaneet asiakkaansa ajattelemaan muun muassa, että tupakointi on tapa, josta valtaosa nauttii ilman terveysvaaraa ja että kohtuullinen tupakointi ei olisi haitallista.

Kirjan julkaisija on Into Kustannus.