Uusi raportti tupakoinnin lopettamisesta USA:ssa

Yli kaksi kolmasosaa tupakoivista amerikkalaisista haluaa lopettaa tupakoinnin. Valtaosa on myös yrittänyt lopettaa edellisen vuoden aikana, todetaan uudessa raportissa.

Raportin julkaisi Yhdysvaltojen kansanterveyspalveluita johtava Surgeon General -virasto. Asiasta tiedotti U.S. Department of Health & Human Services 23.1.2020.

”Nykyään tiedetään, että tupakansavulle altistumiselle ei ole turvallista rajaa. Tiedetään, että tupakkatuotteiden suunnittelu, erityisesti sähkösavukkeissa, tekee tuotteista yhä vetoavampia ja koukuttavampia. Lisäksi tiedetään epäilyksettä, että tupakoinnin lopettaminen säästää ihmishenkiä”, kerrotaan viraston verkkosivuilla.

Tupakoivien osuus on nyt Yhdysvalloissa kaikkien aikojen alhaisin, 14 prosenttia. Silti tupakointi on johtava syy ehkäistävissä oleviin sairauksiin ja kuolemiin. 34 miljoonaa amerikkalaista aikuista tupakoi edelleen, suurin osa päivittäin.

Raportti esittelee päivitetyt tulokset nikotiiniriippuvuudesta ja geneettisistä tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa tupakointiin. Lisäksi raportissa käsitellään erilaisia kliinisiä ja väestöpohjaisia toimenpiteitä, joiden on tieteellisesti osoitettu lisäävän tupakoinnin lopettamista.

Raportin johtopäätöksiä:

  • Tupakoinnin lopettaminen on hyödyllistä iästä riippumatta.
  • Tupakoinnin lopettaminen vähentää riskiä ennenaikaiseen kuolemaan ja voi lisätä elinikää vuosikymmenellä.
  • Tupakoinnista koituu huomattava taloudellinen taakka tupakoijille, terveydenhuollolle ja yhteiskunnalle. Tupakoinnin lopettaminen keventää tätä taakkaa.
  • Yli kolme viidestä amerikkalaisesta aikuistupakoijasta on lopettanut, kuitenkin alle kolmannes on käyttänyt Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) vieroituslääkitystä tai -neuvontaa.
  • Tupakoinnin lopettamista ennakoivat tekijät, kuten lopettamisyritykset, neuvonnan saaminen terveydenhuollon ammattilaiselta ja lopettamishoidon käyttö, vaihtelevat väestöryhmittäin.
  • Tupakoinnin lopettaminen vähentää riskiä moniin haittoihin, kuten heikentyneeseen lisääntymisterveyteen, sydän- ja verisuonitauteihin, keuhkoahtaumatautiin ja lukuisiin syöpiin.
  • FDA:n hyväksymä vieroituslääkitys ja neuvonta lisäävät lopettamisen todennäköisyyttä, etenkin yhdessä.
  • Tupakoinnin lopettamiseen liittyvä vakuutusturva, joka on kattava, esteetön ja laajasti edistetty lisää lopettamisen tuen käyttöä sekä tupakoinnin lopettamista ja on kustannustehokas.
  • Sähkösavukkeet ovat monenkirjava tuoteryhmä, ja sähkösavukkeita käytetään monin eri tavoin. Tällä hetkellä ei ole riittävää näyttöä sähkösavukkeen tehosta tupakoinnin lopettamisessa.
  • Tupakoinnin lopettamista voidaan lisätä nostamalla savukkeiden hintaa, omaksumalla kattavia savuttomuutta tukevia menettelytapoja, toteuttamalla mediakampanjoita, vaatimalla kuvallisia varoituksia ja ylläpitämällä kattavia valtakunnan laajuisia tupakantorjuntaohjelmia.

Lähteet
U.S Department of Health & Human Services (23.1.2020): Surgeon General Releases First Report Focused on Smoking Cessation in 30 Years
Surgeon General: Smokin Cessation. A Report of the Surgeon General. 2020. (pdf)
Surgeon General (2020): Smoking Cessation -raportin johtopäätöksiä (pdf)