Anna lapselle raitis joulu

Anna lapselle raitis joulu -kampanja kehottaa aikuisia tarjoamaan lapsille turvallisen juhlatunnelman ilman päihteitä. Päihteet vievät helposti huomion lapsen tarpeilta.

Valtakunnallisen kampanjan järjestäjät vetoavat kaikkiin kasvatusvastuussa oleviin, jotta he antaisivat lapsille raittiin joulun – juhlan, joka tarjoaa turvallista ja vastuullista seuraa. Parhaimmillaan vanhemmat voisivat taata lapselleen kokonaan raittiin elämän.

”Kasvatusvastuussa olevien on varmistettava, etteivät lapset jää yksin esimerkiksi vanhempien päihteidenkäytön tai välinpitämättömyyden vuoksi. Päihteet vievät helposti huomion hoivalta ja lasten tarpeilta”, kampanjatiedotteessa muistutetaan.

”Pahimmillaan päihteidenkäyttö johtaa fyysiseen ja henkiseen väkivaltaan, mikä aiheuttaa vakavaa haittaa lapsen kehitykselle ja lisää riskiä lapsen väkivaltaiseen ja itsetuhoiseen käyttäytymiseen.”

Lapsi tarvitsee tukea myös poikkeusaikana

Koronapandemia on muuttanut monin tavoin lapsiperheiden arkea. Poikkeusmenettelyt, etätyöt ja epävarma tulevaisuus vaikuttavat sekä lasten että aikuisten jaksamiseen. Lapsilla ei aina ole keinoja tunteistaan ja ajatuksistaan kertomiseen. Hekin tarvitsevat aikuisten tavoin tukea ja kannustusta selviytyäkseen arjesta

”Aikuisten on tärkeää muistaa, että elämänmuutokset ovat usein lapsille paljon suurempia kuin heidän vanhemmilleen. Siksi niistä keskusteleminen ja lasten turvallisuuden tunteen vahvistaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä uusien ja yllättävien tilanteiden keskellä.”

Juhla-ajat tarjoavat tilaisuuden palautumiseen ja kannustavaan yhdessäoloon. Tasapainoinen arki ja juhla takaavat lapselle parhaat elin- ja kasvuolosuhteet. Annetaan tänäkin vuonna jokaiselle lapselle raitis joulu!

Suomen ASH on mukana Raittiuden Ystävät ry:n koordinoimassa kampanjassa useiden muiden organisaatioiden kanssa.

Lähde ja lisätiedot
Kampanjan tiedote ja verkkosivut (2020): Anna lapselle raitis joulu