fbpx

Tupakka ja naiset

Tupakkateollisuus on jo vuosisadan ajan kohdentanut markkinointiaan erikseen tytöille ja naisille. Heihin vedotaan valituilla tuotteilla ja sopivilla teemoilla, kuten kauneus, nuoruus ja vapaus. Nämä jo 1920-luvulta tutut taktiikat toistuvat edelleen: uusia nikotiinituotteita markkinoidaan nyt digitaalisessa mediassa, jossa sukupuolisidonnaiset viestit tavoittavat kohderyhmiä suoraan ja paljolti sääntelemättä. Lisäksi tupakkayhtiöt pyrkivät näyttäytymään naisten kumppaneina muun muassa juhlimalla naistenpäivää ja kampanjoimalla kotiväkivaltaa vastaan.

Naisilla suurempi riski eri sairauksiin

Naisen keho reagoi tupakoinnin haittoihin miehiä herkemmin. Naisille aiheutuvat terveyshaitat on kuitenkin paljolti sivuutettu, mikä on ristiriidassa terveyteen liittyvien kestävän kehityksen tavoitteiden (tavoitteet 3.5, 5.6) sekä YK:n kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevan sopimuksen kanssa.

Keuhkosyövän riski on tupakoivilla naisilla ja miehillä sama, mutta aivohalvauksen, sydän- ja verisuonitautien sekä ennenaikaisen kuoleman riski on naisilla suurempi. Lisäksi hormonaaliset ehkäisyvalmisteet voivat lisätä tupakoivien naisten veritulppauman (tromboembolia) riskiä.

Lisäksi tupakointi edesauttaa rinta- ja kohdunkaulansyövän kehittymistä, ja se voi heikentää hedelmällisyyttä sekä aiheuttaa raskausajan komplikaatioita. Raskausajan tupakointi ja passiivinen tupakointi vahingoittavat myös syntymätöntä lasta.

Maailmanlaajuisesti miehistä tupakoi 40 prosenttia ja naisista 12 prosenttia. Passiivinen tupakointi vahingoittaa merkittävästi naisia ja lapsia, jotka altistuvat tupakansavulle useissa maissa ensisijaisesti kotona.  Passiivisen tupakoinnin seurauksena kuoli 573 000 naista vuonna 2016. Vastaava luku oli miehillä 311 000.

Naiset hakevat tupakoinnin lopettamisen ammattimaista tukea miehiä yleisemmin, mutta he hyötyvät siitä miehiä vähemmän.  Pitkällä aikavälillä naiset pysyvät savuttomina miehiä merkittävästi epätodennäköisemmin, mihin yhtenä syynä voi olla esimerkiksi pelko painonnoususta.

Naiset tupakantuotannossa

Tupakkaviljelijöillä on vaikeuksia ansaita elantonsa tupakkayritysten  kanssa tehtyjen tiukkojen sopimusten vuoksi. Tästä syystä viljelijäperheillä ei usein ole mahdollisuutta palkata työntekijöitä, vaan myös naiset ja lapset työskentelevät pelloilla. Viljelmillä käytetään torjunta-aineita ja muita kemikaaleja. Pienviljelijöiden suojavarusteet sekä koulutus kemikaalien käsittelyyn ovat kuitenkin usein puutteellisia, minkä vuoksi kemikaalien sekä tupakkakasvin aiheuttamat myrkytykset ovat yleisiä.

Perheen huonon taloustilanteen vuoksi naiset työskentelevät viljelmillä usein myös raskaana ollessaan terveysvaaroista huolimatta. Kemikaalit, nikotiinimyrkytys ja raskas työ heikentävät raskaana olevien terveyttä, mikä voi aiheuttaa keskenmenon.

Useat tupakkaa viljelevät perheet ovat solmineet tupakkayhtiöiden kanssa viljelysopimuksen, josta on vaikea päästä irti. Kansainvälisen työjärjestö ILO:n tulisi pyrkiä voimakkaammin varmistamaan työturvallisuuden ja terveydensuojelun toteutumista tupakanviljelijämaissa kuten Brasiliassa, Malawissa ja Zimbabwessa, jotka ovat allekirjoittaneet ILO:n työsuojelusopimuksen.

 

Lähteet:
Unfairtobacco (2021): Factsheet. Women have a right to a tobacco-free world
Tobacco-Free Kids (26.5.2021): New Report Details Tobacco Industry’s Predatory Marketing to Women and Girls and the Devastating Health Consequences
STOP. (2021): Women and the Tobacco Industry (pdf)

200 miljoonaa tupakoivaa naista

Maailman miljardista tupakoijasta 200 miljoonaa on naisia.

Kaksi miljoonaa naista kuolee tupakan takia vuosittain. Heistä 71 prosenttia elää matala- ja keskituloisissa maissa.

Passiiviseen tupakointiin kuolevista 64 prosenttia on naisia.

Lue myös

Tupakka ja ihmisoikeudet