Uudet sähkösavukelaitteet valtaavat markkinoita nuorten keskuudessa

Ranskan markkinoille vuonna 2021 tulleet puff-sähkösavukelaitteet ovat keränneet hehkutusta sosiaalisen median vaikuttajilta sekä saavuttaneet nopeasti suosiota teini-ikäisten keskuudessa.

Puff-laitteet ovat kertakäyttöisiä ja käyttövalmiita sähkösavukkeita, jotka sisältävät jopa 2 % nikotiinisuoloja ja joista saa otettua 600–2000 henkäystä. Tuotteet houkuttelevat koululaisia makeiden ja hedelmäisten makujen sekä edullisen hinnan takia. Myös tuotteiden graafinen muotoilu lisää nuorten asiakkaiden kiinnostusta.

Ranskassa höyrystystuotteiden, kuten puff-laitteiden, on täytettävä niitä koskevat lakisääteiset velvoitteet. Näitä ovat esimerkiksi tuoteilmoitus viranomaisille ennen niiden tuomista markkinoille, alle 2 % nikotiinipitoisuus ja alaikäisiä koskeva myyntikielto. Vaikka tuotteet eivät täyttäisi näitä velvoitteita, ovat ne kuitenkin saatavilla Internetistä.

Keväällä 2022 sveitsiläinen Swiss Association for the Prevention of Tobacco Use  ja irlantilainen  Irish Health Service Executive’s National Tobacco Control Office varoittivat, että jotkut kertakäyttöiset sähkösavukkeet sisältävät jopa 5–6 % nikotiinia. Tällaiset tuotteet lisäävät nikotiiniriippuvuutta erityisesti teini-ikäisillä, joiden kehittyville aivoille nikotiinin käyttö on erityisen haitallista.

Tuotteiden pakkausmerkinnät luovat kuluttajille mielikuvan vähäisemmästä haitasta. Esimerkiksi merkintä nikotiinittomuudesta on markkinointikeino, jonka avulla tulee käsitys tuotteesta, joka ei aiheuta riippuvuutta. Tämä johtaa höyryttelyn normalisoitumiseen nuorten keskuudessa. Lisäksi tarjouksia sähkösavukkeista kohdistetaan verkossa ja myyntipisteissä.

Ranskan kansallinen tupakanvalvontakomitea Comité national contre le tabagisme, CNCT tuomitsee valmistajien harjoittaman höyryttelytuotteiden aggressiivisen markkinoinnin. Kansanterveyslain mukaan ”myyntipisteissä saa olla vain sähkösavukkeisiin ja niiden täyttöpulloihin liittyviä kylttejä, jotka eivät näy myyntipisteiden ulkopuolelle”.

Puff-tyyppiset laitteet herättävät kysymyksiä siitä, noudatetaanko niitä koskevia lain säädöksiä, kuten mainonnan valvontaa myyntipisteissä sekä myyntikieltoa alaikäisille. Tuotteita saattaa löytyä erikoisliikkeiden lisäksi pariisilaisista kioskeista ja jälleenmyyjiltä. Tuotteita saa ostettua myös virallisilta verkkosivuilta vahvistamatta ikää sekä teini-ikäisten suosimilta sosiaalisen median kanavilta. Myös ulkomaiset nettisivut myyvät tuotteita, joiden ainesosista ei ole tietoa ja joiden nikotiinipitoisuus ylittää EU:n sallitun rajan.

Sähkösavukkeiden sisältämät raskasmetalliset paristot, muovit ja nikotiinijäämät ovat lisäksi vaarallisia ympäristölle. Luontoon heitetyt sähkösavukkeet levittävät vesistöjä, kasvistoja ja eläimistöä vahingoittavia mikromuoveja.

Lähteet
Ranskan terveysministeriö (17.3.2022): Le ministère des Solidarités et de la Santé attentif aux produits de vapotage de type « Puff » et au respect des obligations légales concernant la publicité et la vente aux mineurs.