Alkoholi ei ole tavallinen kulutushyödyke

Alkoholi aiheuttaa vuosittain lähes miljoona kuolemaa WHO:n Euroopan alueella. Jos kuolemat halutaan estää, on lopetettava juomisen normalisointi ja lisättävä tietoisuutta alkoholista, todetaan Alcohol: No Ordinary Commodity -teoksen uusimmassa painoksessa.

Alkoholijuomat ovat kulutustuotteita, joilla on monia tavanomaisia käyttötarkoituksia. Alkoholi on kuitenkin myös myrkyllinen päihde, joka aiheuttaa muun muassa terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja. Alkoholin mahdollisten haittojen huomioiminen on tärkeä osa kansanterveyspolitiikkaa.

WHO:n Euroopan toimiston julkaiseman teoksen kolmas painos tarjoaa kattavan katsauksen alkoholin haitallisten vaikutusten aiheuttamasta maailmanlaajuisesta taakasta.

Siihen on kerätty uusinta epidemiologista tietoa alkoholinkulutuksen lisääntymisestä ja alkoholin käyttöön liittyvistä ongelmista Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Lisäksi julkaisussa on tiivistelmä tehokkaimmista ja kustannustehokkaimmista keinoista vähentää alkoholin kulutusta ja haittoja. Edelleen siinä esitellään alkoholiteollisuuden kasvavaa poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaa.

Alcohol: No Ordinary Commodity -teoksen on kirjoittanut kymmenen riippuvuustutkimuksen johtavaa tutkijaa. Päävastuussa ovat olleet emeritusprofessori Thomas Babor Connecticutin yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun kansanterveystieteiden laitokselta ja vanhempi tutkija Jürgen Rehm Addiction and Mental Health Centeristä.

Kirja on luettavissa ilmaiseksi verkossa.

Tutustu teokseen tässä.

Lähteet
Oxford (5.12.2022): Alcohol: No Ordinary Commodity, third edition.
World Health Organization (6.12.2022): New WHO book launch – “Alcohol: no ordinary commodity”