Tutkittua tietoa tupakasta

Mitä tiedämme tupakoinnin vaikutuksista syöpä- sekä sydän- ja hengityssairauksiin? Miten tupakkayhtiöt ovat vääristelleet tupakkaan liittyvää tieteellistä tutkimustietoa? 

Suomen ASH oli mukana Tutkitun tiedon teemavuodessa 2021 webinaareilla, joissa asiantuntijat kertovat, miten tutkimustieto tupakoinnin vaikutuksista kertyi ja miten tupakkateollisuus on salannut tutkimustietoa. Tutkitulle tiedolle on tilaa – nyt jos koskaan. Katso webinaarit ja sukella tutkitun tiedon maailmaan!

Totuuden paljastuminen

Viime vuosisadalla noin 100 miljoonaa ihmistä kuoli tupakkaan. Dramaattiset tiedot tupakoinnin haitallisuudesta ovat kuitenkin historiallisesti varsin uusia, professori Pekka Puska kertoo.

 

Tupakka ja sydäntaudit

Tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen vähentää sepelvaltimotautia sairastavien kuolemanvaaraa enemmän kuin mikään yksittäinen lääke? Ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Sydänliitosta kertoo tupakoinnin vaikutuksista sydän- ja verisuonitauteihin.

 

Tupakka ja keuhkosairaudet

Keuhkosairaudet ovat merkittävä kuolinsyy tupakoivilla, mutta joskus tupakointia on pidetty jopa keuhkosairauksien hoitokeinona. Filha ry:n pääsihteeri, professori Tuula Vasankari kertoo tupakoinnin vaikutuksista mm. keuhkosyöpään, astmaan ja keuhkoahtaumatautiin.

 

Tupakka ja syöpä

Milloin tupakan ja keuhkosyövän yhteys paljastui? Entä koska tupakansavun vaarallisuus sivullisille vahvistettiin tieteellisesti? Johtaja Satu Lipponen Syöpäjärjestöistä kertoo, miten tutkittu tieto tupakasta ja syövästä kertyi.

 

Tutkitun tiedon yhteiskunnalliset vaikutukset

Tutkimustiedon lisääntyminen tupakan terveyshaitoista on johtanut yhteiskunnallisiin toimenpiteisiin. Maa toisensa jälkeen on kehittänyt tupakkalainsäädäntöään, vaikka tupakkateollisuudella on yhä paljon valtaa, kertoo professori Pekka Puska.

 

Valheiden levittäminen – miten tutkittua tupakkatietoa salattiin?

Tupakkayhtiöiden sisäisiä asiakirjoja pitkään tutkinut professori Heikki Hiilamo kertoo, millä tavoin tupakkayhtiöt ovat pyrkineet vähättelemään ja vääristelemään tupakoinnin terveysvaaroja koskevaa tieteellistä tutkimustietoa.

 

Tutkittu tieto auttaa meitä ymmärtämään toisiamme. Se yllättää ja innostaa ajattelemaan uudella tavalla ja auttaa ratkomaan koko ihmiskunnan tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä.