WCTOH2018: Tupakka on kestävän kehityksen este

UUTINEN 7.3.2018

Kansainvälinen Tupakka vai terveys  -maailmankonferenssi  järjestettiin maaliskuussa. Tupakkatuotteet tappavat edelleen yli seitsemän miljoonaa ihmistä vuosittain.

Kolmipäiväinen Tupakka vai terveys  -maailmankonferenssi (WCTOH2018) pidettiin Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa. Konferenssin teema oli Yhdessä tupakattoman sukupolven puolesta, millä haluttiin korostaa kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä tupakkatuotteiden käytön vähentämisessä. Tupakkatuotteet tappavat edelleen yli seitsemän miljoonaa ihmistä vuosittain.

– Tupakka vaarantaa paitsi terveyden, myös talouden, ympäristön, koulutuksen ja oikeudenmukaisuuden. Se on kestävän kehityksen este joka tavalla, totesi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus konferenssin avauspuheenvuorossaan.

Kansainvälinen tupakkapuitesopimus FCTC on yksi kansainvälisen tupakanvastaisen työn, samoin kuin tänään käynnistyneen konferenssin kulmakivistä. Jo 181 valtiota on allekirjoittanut sopimuksen ja sitoutunut näin tupakoinnin vähentämiseen tähtääviin toimiin. Sopimuksen ansiosta useissa maissa on muun muassa otettu käyttöön savuttomat julkiset tilat ja kuvalliset terveysvaroitukset tupakkapakkauksissa sekä kielletty tupakkamainontaa. Myös logottomat tupakkapakkaukset ovat lisääntyneet.

Konferenssin avajaisissa kuitenkin korostettiin, että tupakkateollisuus yrittää tuoda entistä voimakkaammin esiin vastuullisuutta, ja osoittaa tätä kautta, että tupakkayhtiöiden tulisi päästä mukaan julkiseen terveyttä koskevaan keskusteluun. Yksi esimerkki tästä on tupakkajätti Philip Morris Internationalin rahoittama Savuton maailma -säätiö.

– Tupakkateollisuuden vaikuttamisyritysten lisääntyminen on reaktio niihin edistysaskeliin, joita olemme ottaneet tupakan vastaisessa työssä viimeisten kymmenen vuoden aikana. Tässä konferenssissa voimme yhdistää voimamme ja osoittaa sitoutumista FCTC:n tavoitteisiin ja keinoihin, jotka ovat osoittautuneet terveyttä edistäviksi, totesi konferenssin järjestelyistä vastaavan komitean puheenjohtaja, professori Harry Lando.

Kolmipäiväiseen konferenssiin osallistui noin 2000 asiantuntijaa yli 100 maasta.

 

Lue lisää
The Guardian (7.3.2018): Michael Bloomberg launches tobacco industry watchdog