Tutkimus: Sähkösavukkeista ei apua tupakoinnin lopettamisessa

UUTINEN 3.9.2018

Auttaako sähkösavukkeiden käyttö lopettamaan tupakanpolton? Tutkimusryhmä selvitti asiaa yhdysvaltalaisten aikuisten keskuudessa vuosina 2015 ja 2016. Tulokset julkaistiin Plos One -tiedejulkaisussa.

Tutkimus ei löytänyt viitteitä siitä, että tupakoinnin lopettaminen olisi helpompaa sähkösavukkeiden avulla kuin ilman niitä. Sähkösavukkeiden käyttäjät yrittivät kylläkin lopettamista todennäköisemmin kuin tupakoitsijat. Sähkösavukkeiden käyttö saattoi silti päinvastoin lykätä tupakoinnin lopettamista tai saada luopumaan lopettamisaikeista.

Tutkimus poikkeaa aiemmista tutkimuksista siinä, että siinä huomioidaan tarkemmin se, miten ja mihin tarkoitukseen sähkösavukkeita käytetään. Sähkösavukkeita käytetään esimerkiksi täydentämään tupakointia tilanteissa, joissa tupakointi ei ole mahdollista.

Tutkimus kiinnitti huomiota myös esimerkiksi siihen, millaista annostelijaa ja miten vahvaa nikotiiniannosta käytetään. Myös sähkösavukkeiden makuun kiinnitettiin huomiota: mintun tai mentolin maku todettiin tupakoinnin lopettamisyrityksissä tehokkaammaksi kuin tupakan, karamellin tai hedelmän maku.

Aikaiset omaksujat, jotka aloittivat sähkösavukkeiden käytön ennen vuotta 2015, onnistuivat tupakoinnin lopettamisessa myöhemmin aloittaneita paremmin, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksen mukaan nykyiset sähkösavukkeet eivät paranna mahdollisuuksia lopettaa tupakointi eivätkä lisää lopettajien määrää.

 

Lähde
Plos One (9.7.2018): Are electronic nicotine delivery systems helping cigarette smokers quit? Evidence from a prospective cohort study of U.S. adult smokers, 2015–2016