fbpx

Tupakointi – yksi Pohjoismaiden suurimmista kansanterveysuhista

Pohjoismaissa tehdään monipuolista työtä tupakoinnin loppumiseksi, mutta silti tupakka tappaa kymmeniä tuhansia ihmisiä joka vuosi, ilmenee Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen julkistamasta raportista.

Joka vuosi noin 50 000 ihmistä kuolee tupakasta johtuviin sairauksiin Pohjoismaissa. Sairastavuus- ja kuolleisuuslukujen perusteella arvioituna tupakointi on yksi kansanterveyden suurimmista uhista. Toimenpiteet, jotka tähtäävät tupakoinnin loppumiseen ja terveyden edistämiseen, ovat siksi hyvin tärkeitä sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta.

Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen uusi englanninkielinen julkaisu Smoking cessation in the Nordic region (Tupakoinnin lopettaminen Pohjoismaissa), tarjoaa yleiskuvan tupakoinnin kehityksestä Pohjoismaissa. Samalla se esittelee tupakoinnin lopettamiseen liittyvää työtä kansallisella tasolla. Raportti tarjoaa myös esimerkkejä tupakoinnin lopettamiseksi toteutetuista tai toteutettavista kansallisista hankkeista. Suomesta esittelyssä on Savuton kunta -hanke.

Julkaisun tekijät toteavat, ett tupakoinnin lopettamisen tukeminen ei ole ilmaista, mutta toisaalta sen laiminlyöminen on lopulta kallista. Siksi sijoitukset tupakoinnin lopettamispalveluihin ovat tärkeitä.

Lähde: Nordic Welfare Centre

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija
Nadja Frederiksen
(kielet: englanti ja tanska)
p. +358 400 612 015
nadja.frederiksen@nordicwelfare.org

Raportti Smoking cessation in the Nordic region

Raportti on osa Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen Pohjoismaista tupakkahanketta (tanskaksi)

 

Lisää tietoa

Savuton kunta -hanke