Tupakoinnissa ja alkoholinkäytössä isoja eroja Euroopan alueella

UUTINEN 13.9.2018

Euroopan alueella tupakointi ja alkoholinkäyttö eivät jakaannu tasaisesti maiden ja sukupuolten välillä. Suomi sijoittuu humalajuomisessa viidenneksi, tupakointi on verrattain vähäistä.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että vuonna 2013 Euroopan alueen yli 15-vuotiaista asukkaista tupakoi päivittäin tai satunnaisesti kaikkiaan 29 prosenttia. Miesten kohdalla lukema on 38,5 prosenttia ja naisten kohdalla 20,7 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Euroopan terveysraportista (2018).

Korkeimmat ja matalimmat kansalliset tupakointilukemat vaihtelivat miehillä 59,8 prosentin ja 18,6 prosentin välillä, naisilla puolestaan 39,7 prosentin ja 0,4 prosentin välillä. Tupakoivia miehiä oli eniten Venäjällä ja vähiten Islannissa. Naiset tupakoivat eniten Serbiassa ja vähiten Azerbaidzânissa. Suomalaisten tupakointi on Euroopan alueella verrattain vähäistä.

Lasten tupakointi oli selvästi yleisintä Grönlannissa ja Israelissa. Molemmissa maissa jopa 9 prosenttia 11-vuotiaista pojista tupakoi vuonna 2014. Myös saman ikäisten tyttöjen tupakointi oli Euroopan alueella yleisintä Grönlannissa (3 prosenttia) ja Israelissa (2 prosenttia). Kaikkiaan eurooppalaisista 11-vuotiaista pojista tupakoi 1,6 prosenttia ja tytöistä 0,7 prosenttia.

Myös humalahakuisessa juomisessa on isoja eroja Euroopan alueen maiden välillä. Humalahakuisella juomisella tarkoitetaan tässä yhteydessä noin kuuden alkoholiannoksen juomista kerralla, vähintään viikoittain.

Yli 15-vuotiailla humalajuomisen korkeimmat luvut olivat molemmilla sukupuolilla Itävallassa (38,5 %) ja Liettuassa (36,7 %), pienimmät puolestaan Turkissa (0,2 %) ja Tadžikistanissa (1 %). Lukemat ovat vuodelta 2010. Suomi sijoittui vertailussa viidennelle sijalle, Itävallan, Liettuan, Tšekin ja Irlannin jälkeen.

Vuonna 2014 Euroopan alueella kulutettiin keskimäärin 8,6 litraa puhdasta alkoholia vuodessa yli 15-vuotiasta asukasta kohden. Suurimmat ja pienimmät määrät vaihtelivat alueittain 15,2 litran ja 1,1 litran välillä. Eniten alkoholia kulutettiin Virossa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä, joissa kulutus oli 13- 17,9 litraa puhdasta alkoholia yli 15-vuotiasta asukasta kohden vuodessa.

 

Lähde
WHO: European Health Report 2018.