Tupakkayhtiöt tavoittelevat voittoja köyhissä maissa

UUTINEN 9.3.2018

Tupakkayhtiöt markkinoivat tuotteitaan aggressiivisesti erityisesti köyhissä maissa. Markkinoinnin kohteena ovat myös nuoret, mikä enteilee ongelmia tulevaisuudessa.

Tupakkayhtiöt ovat siirtyneet tavoittelemaan voittoja erityisesti köyhistä maista Arfikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Näillä alueilla väestöä eivät suojele tiukka tupakkalainsäädäntö ja tupakkapoliittinen sääntely. Tiedot käyvät ilmi The Tobacco Atlas -raportista, jonka kuudes painos julkistettiin kansainvälisessä Tupakka vai terveys -konferenssissa Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa.

Vuonna 2016 tupakka aiheutti yli seitsemän miljoonaa kuolemaa maailmassa. Valtaosa johtui tupakoinnista, mutta yli 880 000 kuoleman syyksi on tilastoitu ympäristön tupakansavu (secondhand smoke). Samaan aikaan kun tupakkakuolemat lisääntyvät, lisääntyvät myös tupakkayhtiöiden voitot. Tällä hetkellä tupakkateollisuuden voitot jokaista tupakasta johtuvaa kuolemaa kohti laskettuna ovat lähes 10 000 dollaria.

– Jokainen tupakkakuolema on estettävissä ja jokaisella hallituksella on mahdollisuuksia vähentää tupakkaepidemiasta johtuvia inhimillisiä ja taloudellisia haittoja, sanoo American Cancer Societyn varapääjohtaja Jeffrey Drope, joka on ollut laatimassa The Tobacco Atlas -raporttia.

Dropen mukaan ensimmäinen askel on vastustaa teollisuuden vaikuttamisyrityksiä ja ottaa käyttöön toimiviksi todettuja tupakkapoliittisia toimia.

Kuvalliset terveysvaroitukset käyttöön

Tupakkayhtiöt suuntaavat markkinointia tällä hetkellä maihin, joissa on vähän tupakointia rajoittavaa lainsäädäntöä, käytännössä erityisesti Afrikan maihin. Pelkästään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tupakan kulutus on lisääntynyt 52 prosenttia vuodesta 1980 vuoteen 2016. Esimerkiksi Lesothossa väestönkasvun ja aggressiivisen markkinoinnin ansiosta tupakointi on lisääntynyt vuoden 2004 15 prosentista peräti 54 prosenttiin vuonna 2015.

Etiopiassa, Nigeriassa ja Senegalissa tupakointi on nyt yleisempää nuorten kuin aikuisten keskuudessa, mikä enteilee terveys- ja talousongelmia tulevaisuudessa.

Toisaalta myös toisenlaista kehitystä on nähtävissä: esimerkiksi Ghana ja Madagaskar ovat kieltäneet tupakkamainonnan, Etelä-Afrikassa tupakkaverotusta on kiristetty merkittävästi kulutuksen vähentämiseksi ja Burkina Fasossa, Keniassa ja muutamissa muissa maissa on otettu käyttöön kuvalliset terveysvaroitukset tupakkapakkauksissa. Tämä on tärkeää maissa, joissa on paljon erilaisia murteita ja joissa osa väestöstä ei osaa lukea.

 

Lue lisää tupakkapolitiikasta eri maissa
The Tobacco Atlas