Tupakkateollisuus liioittelee laittoman tupakkakaupan määrää ja tehtailee tutkimustuloksia

UUTINEN 24.8.2018

Mikä on laittoman tupakkakaupan osuus tupakkamarkkinoista ja kuka on sen takana? Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia riippuen siitä, onko tutkimusten takana tupakkateollisuus vai riippumaton tutkimuslaitos.

The Conversation-verkkojulkaisu valottaa asiaa  artikkelissaan, joka perustuu Bathin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Sen mukaan tupakkateollisuus tuottaa jatkuvalla syötöllä raportteja, joissa kerrotaan laittoman tupakkakaupan olevan kasvussa.

Teollisuus käyttää raportteja perustellakseen, että kaikki tupakointia rajoittavat toimet johtaisivat salakuljetuksen lisääntymiseen. Tupakkateollisuuden argumenttien mukaan yhdenmukaisia tuotepakkauksia olisi helpompi kopioida ja tupakkaveron korotus johtaisi automaattisesti siihen, että ihmiset haluavat ostaa laittomasti maahantuotua tupakkaa.

Kun tupakkateollisuuden tutkimustuloksia verrataan riippumattomien tutkimuslähteiden tuloksiin, huomataan, että tupakkateollisuus liioittelee laittoman tupakkakaupan määrää. Teollisuuden rahoittamat tutkimukset eivät myöskään vastaa vertaisarvioituja tutkimuksia laadultaan tai läpinäkyvyydeltään.

Lisäksi tupakkateollisuudella on havaittu olevan kytköksiä laittomaan tupakkakauppaan. Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa laittomasti tuotetusta tupakasta on peräisin tupakkayhtiöiltä itseltään.

Laitonta tupakkakauppaa pyritään taltuttamaan muun muassa maailman terveysjärjestö WHO:n tupakkasopimuksella, joka tulee voimaan syyskuussa. Jatkossa tupakan tuotantoketju ja matka maasta toiseen pystytään jäljittämään nykyistä tarkemmin.

 

Lähteet
The Conversation (23.8.2018): Big Tobacco is consistently overstating black market in cigarettes – new findings
Tobacco Control Research Group, University of Bath and UK Centre of Tobacco and Alcohol Studes (25.4.2018): Tobacco industry data on illicit tobacco trade: a systematic review of existing assessments (pdf)