Syöpäjärjestöt: Nikotiini haittaa nuoren aivojen kehitystä ja oppimista

UUTINEN 21.11.2018

Nuoren aivot ovat herkät nikotiinin vaikutuksille. Eri nikotiinituotteiden yhteiskäytöstä aiheutuu osalle nuorista erityisen voimakas nikotiiniriippuvuus.

Ihmisen aivot kehittyvät murrosiästä 25-vuotiaaksi saakka. Tänä aikana aivot ovat herkät erilaisten keskushermostoon vaikuttavien aineiden, kuten nikotiinin vaikutuksille, kertoo Syöpäjärjestöt tiedotteessaan. Nikotiinin haittoja tuodaan esille nuorille suunnatun Fressiksen #suojaapäätä -kampanjassa.

Nikotiini vaikuttaa aivojen hermosolujen toimintaan ja voi haitata oppimista ja tiedonkäsittelyä. Nuoren kehittyvät aivot ovat herkät myös riippuvuuden syntymiselle. Riippuvuus haittaa keskittymistä ja aiheuttaa levottomuutta.

”Nuori ja hänen kehonsa ovat ainutkertaisen arvokkaita. Nuoren vielä kehittymässä olevaa kehoa ei kannata altistaa nikotiinin haitoille”, toteaa terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila Syöpäjärjestöistä.

Aivojen lisäksi nikotiini vaikuttaa haitallisesti koko kehossa. Nikotiini supistaa verisuonia ja nostaa siten sydämen sykettä sekä kohottaa verenpainetta. Se huonontaa suorituskykyä, lihasten kehittymistä ja palautumista. Lisäksi nikotiinilla on haitallisia vaikutuksia muun muassa sokeriaineenvaihduntaan, kolesteroliarvoihin sekä syöpäriskiin.

Nuorten tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö nuorten keskuudessa on lisääntynyt.  Huolestuttavaa on myös eri nikotiinituotteiden – kuten tupakan ja nuuskan – yhteiskäyttö, josta aiheutuu osalle nuorista erityisen voimakas nikotiiniriippuvuus.

Ammattiin opiskelevat pojat nuuskaavat eniten

Päivittäinen nuuskan käyttö on yleisintä ammattiin opiskelevilla pojilla, joista nuuskaa käytti 17 prosenttia vuonna 2017. Lukioissa vastaava osuus on 8 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nuuskan ja savukkeiden rinnakkainen käyttö on pojilla yleisin tapa käyttää tupakka- ja nikotiinituotteita. Vuonna 2015 sekä savukkeita että nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti  käyttävien osuus oli yläkouluissa 12 prosenttia, lukioissa 13 prosenttia ja ammatillisissa oppilaitoksissa 24 prosenttia. Tieto perustuu Nuorten terveystapatutkimukseen 2017.

 

Lähteet
Syöpäjärjestöt (20.11.2018): Nikotiini haittaa nuoren kehitystä
THL: Tutkimusartikkelit ja raportit