Sopimus laittoman tupakkakaupan poistamiseksi tuli voimaan

UUTINEN 26.9.2018

Kansainvälinen lisäpöytäkirja laittoman tupakkakaupan poistamiseksi (Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products) tuli voimaan 25.9.2018.

Lisäpöytäkirja on osa Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälistä tupakkasopimusta (Framework Convention on Tobacco Control, FCTC), joka hyväksyttiin vuonna 2003 ja joka tuli Suomea sitovaksi vuonna 2005.

Nyt voimaan tullut lisäpöytäkirja varmistaa tupakkatuotteiden jakeluketjun valvonnan aina tuottajilta kaupan hyllylle saakka. Tupakkatuotteiden jakeluketjulle on luotava maailmanlaajuinen seurantajärjestelmä viiden vuoden kuluessa pöytäkirjan ratifioimisesta. Jakeluketjun valvonnasta on myös tiedotettava. Muut jakeluketjun valvontaa koskevat määräykset sisältävät esimerkiksi lisensointia ja rekisteröintiä. Lisäpöytäkirja sitoo valtioita juridisesti. Suomi ei ole vielä ratifioinut lisäpöytäkirjaa.

Laittomasta tupakkakaupasta koituu sekä terveydellisiä että taloudellisia ongelmia ja turvallisuusriskejä. Sen avulla rahoitetaan myös kansainvälistä rikollisuutta. WHO:n arvioiden mukaan laiton tupakkakauppa on ollut kasvussa, ja joka kymmenes maailmassa poltettu tupakka on tuotettu laittomasti.

Aiheesta aiemmin uutisoitu
Suomen ASH (14.8.2018): Sopimus laittomasta tupakkakaupasta