Savuttomuuskoutsi ohjaa tupakoinnin lopettamiseen

UUTINEN 16.4.2018

Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien tupakoinnin lopettamisen tukeminen on osa hallituksen kärkihanketta. Sen tavoitteena on edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentää eriarvoisuutta.

Tupakointi ei tuo mielenterveyskuntoutujalle henkistä tukea, vaan riippuvuuden kierteen. Jos esimerkiksi mielenterveyskuntoutujalla on paljon vakavia ongelmia, jopa hoitohenkilöstö voi pitää tupakointia vähäisenä asiana.

”Jotkut olettavat, että potilaiden aggressiivisuus tai levottomuus lisääntyy ilman tupakkaa, vaikka tutkimusten mukaan se on päinvastoin. Tupakointi on merkittävä kuolleisuuden syy, ja lopettamisen tuki edistää potilaiden terveyttä ja hyvinvointia.” apulaisosastonhoitaja Maija Niemi kertoo.

Savuttomuuskoutsiksi ryhtynyt Heidi Järvinen koki itse tupakoimattomuuden vaikutukset voimakkaasti.

”Tupakoinnin lopettaminen auttoi saman tien, kivut vähenivät ja liikkuminen helpottui. Lopetin heinäkuussa ja elokuussa pääsin liikkumaan ilman rollaattoria”, hän sanoo.

Niemi teki työpaikallaan HUSin HYKS Psykiatrian Opioidiriippuvuuspoliklinikalla kirjallisen kyselyn tupakointitavoista. Verrattuna muuhun väestöön potilaat tupakoivat paljon. Keskimäärin tupakointivuosia oli parikymmentä. Nikotiiniriippuvuustestin mukaan vahva tai erittäin vahva riippuvuus oli liki 80 prosentilla.

”Suuri osa tästäkin potilasryhmästä haluaa lopettaa.” Niemi sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa hankkeessa on mukana 11 sairaanhoitopiiriä, A-klinikkasäätiö, Kuntoutussäätiö ja Mielenterveyden keskusliitto. Hanketta koordinoi Filha ry. Sen päämääränä on edistää mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden terveyttä ja tupakoinnin lopettamista julkisen terveydenhuollon ja päihdepalvelujen toimintaa tukemalla.

 

Lähteet ja lisätietoa
STM (13.4.2018): Savuttomuuskoutsi antaa mielenterveyskuntoutujille apua tupakoinnin lopettamiseen
Mielenterveyden keskusliitto
Filha ry: MITU – Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien tupakoinnin lopettamisen tukeminen (kärkihanke)