Sähkösavukkeiden makunesteitä myydään lainvastaisesti

UUTINEN 15.5.2018

Syöpäjärjestöjen tekemä selvitys paljastaa, että tupakkalakia kierretään myymällä sähkösavukeliikkeissä nikotiininesteiden rinnalla erikseen makutiivisteitä, mutta valmiiksi maustettuja nikotiininesteitä ei ole saatavilla.

Tupakkalaki kieltää myymästä erityisiä tuoksuja ja makuja sisältäviä sähkösavukenesteitä, mutta sähkösavukenesteiden myynti ilman makuja ja tuoksuja on sallittua. Valvira totesi helmikuussa 2018, ettei makutiivisteiden myynti sähkösavukkeiden erikoisliikkeissä ole tupakkalain mukaista.

Sähkösavukkeissa käytetään elintarvikkeiksi hyväksyttyjä makuaineita. Niiden turvallisuutta on siis arvioitu suun kautta nautittavina elintarvikkeina, mutta ei kuumennettavina ja keuhkoihin imettävänä höyrynä. Höyrystettyjen makuaineiden epäillään voivan aiheuttaa merkittäviäkin terveysvaaroja keuhkoille.

–  Tärkeintä on paitsi suojata lapset ja nuoret sähkösavukkeilta, mutta myös turvata sähkösavukkeiden käyttäjien terveyttä. Sähkösavukkeiden käyttäjien terveyden kannalta on tärkeää, ettei käytössä ole sellaisia maku- ja hajuaineita, jotka kuumennettuna ja keuhkoihin imettynä aiheuttavat keuhkojen terveydelle merkittävän riskin, toteaa Suomen syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

 

Lähteet
Syöpäjärjestöt (15.5.2018): Syöpäjärjestöjen selvitys: Sähkösavukkeisiin myydään makunesteitä lainvastaisesti
Ollila, Eeva; Fonselius, Risto; Salminen, Pekka (15.5.2018): Sähkösavukkeiden saatavuus ja valvonta uuden tupakkalain aikana