Raskausajan tupakointi yhä liian yleistä

Vaikka kolmannes raskaana olevista tupakoivista ilmoitti lopettaneensa tupakoinnin, raskausaikana tupakoivien osuus on yhä yhtä korkea (14 %) kuin 1980-luvun lopussa. Tupakoitsijoilla on myös kolminkertainen riski sairastua kohdunkaulan syöpään.

Huolestuttavin tilanne on alle 20-vuotiaiden synnyttäjien ryhmässä, jossa joka toinen tupakoi raskauden alussa. Muut Pohjoismaat ovat saaneet vähennettyä raskausajan tupakointia, mutta Suomessa määrä on pysynyt samana jo kolmen vuosikymmenen ajan. Maantieteellisesti eniten raskausajan tupakoitsijoita on Etelä-Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa.

Kohonneen syöpäriskin lisäksi raskauden aikainen tupakointi lisää selkeästi keskenmenoriskiä, epämuodostumariskiä, sikiön kasvuhäiriöitä, ennenaikaisen synnytyksen tai istukan ennenaikaisen irtoamisen riskiä, kätkytkuoleman riskiä, lapsen alttiutta hengitystieinfektioille, allergioille ja astmalle sekä lapsen psyykkisen kehityksen häiriöiden ja oppimisvaikeuksien riskiä.

Vaikka 44 prosenttia kaikista tupakoivista synnyttäjistä ilmoitti lopettaneensa tupakoinnin raskausaikana, sekä sikiö että odottava äiti vaarantuvat monin tavoin. Odottavaa äitiä kannustetaan tupakoinnin lopettamiseen viimeistään äitiysneuvolassa, mutta passiivisen tupakoinnin haittojen takia myös isän tupakoimattomuus on tärkeää. Lapsen isä voi toimia myös odottavan äidin tärkeänä tukihenkilönä.

Tupakoinnin haitat tulevat esiin myös kohdunkaulan syöpien seulonnassa. Dosentti ja osastonylilääkäri Pekka Nieminen HYKS:n Naistenklinikalta nosti aiheen esiin MTV3:n uutisessa. Tupakoitsijoilla on kolminkertainen riski sairastua kohdunkaulan syöpään.

”Näen ihan päivittäisessä työssäni Naistenklinikalla esiastemuutoksia hoitaessani, että suurin osa kohdunkaulan syövän esiasteen saavista naisista tupakoi. Lisäksi melkein kaikki niistä, joiden esiaste ei parane yhdellä hoidolla vaan tulee uudelleen ja uudelleen, ovat tupakoitsijoita”, Nieminen kertoo.

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noin 30 vuotta. Suurin riski sairastua kohdunkaulan syöpään taas koskee 30–35-vuotiaita naisia. Tupakoinnin lopettamisen ohella säännölliset papa-seulonnat ovat kolmekymppisille naisille äärimmäisen tärkeitä.

Parhaillaan on käynnissä Filhan Raskaus ilman tupakkaa -hanke, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää raskaudenaikaista tupakointia.

Lähteet:

THL

Raskaus ilman tupakkaa -hanke (Filha ry 2017-2019)

Artikkeli: Kohdunkaulan syöpä vaanii nuoria naisia (MTV3 23.4.2018)