Pekka Puska: Tupakkaveron korotus voi auttaa pienituloisia lopettamaan tupakoinnin

UUTINEN 19.9.2018

Eduskunnan budjettikeskustelussa puututtiin tupakkaveroon ja sen tulonjakovaikutukseen. Suomen ASH ry:n hallituksen puheenjohtajan, kansanedustaja Pekka Puskan mukaan keskustelussa esitettiin myös vääriä lukuja tupakoinnin yleisyydestä.

Tosiasiassa vain noin 15 prosenttia suomalaisista tupakoi päivittäin.  Jos polttaa askin päivässä, kuluu vuodessa tupakkaan noin 2 500 euroa. ”Näin ollen tupakoiva voi säästää huomattavasti lopettamalla, mitä tämän päivän Suomessa tuetaan monin tavoin”, Puska toteaa.

Arvostetussa British Medical Journalissa hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan tupakkaveron korotus pienentää elintasoeroja. Tämä johtuu siitä, että korotus puree eniten pienituloisiin ja lisää heidän tupakoinnin lopettamistaan.

”Vaikka tupakka voi poliittisessa budjettikeskustelussa kuulostaa pieneltä asialta, on muistettava, että tupakoinnilla on edelleen huomattava vaikutus suomalaisten kansanterveyteen, terveyseroihin ja sote-palveluihin. Tässä mielessä sillä on huomattava yhteys valtiontalouteen”, Puska sanoo.

Puska on yleisesti ottaen tyytyväinen hallituksen linjaan tupakka-, alkoholi- ja virvoitusjuomaverojen korotuksissa. ”Nämä toimet lisäävät kansanterveyttä, vähentävät terveyseroja sekä tuovat kaivattuja verotuloja valtion kassaan”, Puska toteaa.