fbpx

Osallistu Tumppitalkoisiin!

UUTINEN 18.5.2018

Haastamme Maailman ympäristöpäivän merkeissä kaikki siistin ympäristön ystävät mukaan Tumppitalkoisiin. Tavoite on kerätä yhdessä tupakantumpit pois pihoilta, puistosta, teiden varsilta ja rannoilta. Tumppitalkoisiin voi osallistua kuka vain ja koska vain!

Yhä useampi haluaa yhdistää ympäristöstä huolehtimisen lenkkeilyyn. Tämän kevään trendilaji on ploggaus eli roskakävely tai roskajuoksu. Toivottavasti monet työpaikat, harrasteporukat ja perheet innostuvat siivoamaan omaa ympäristöään tupakantumpeista tai ottamaan kantaa sosiaalisessa mediassa!

Tumppitalkoot käynnistyvät jo toukokuussa: nostamme viestinnässämme esiin tupakantumpit ongelmajätteenä ja haastamme talkoisiin.  Sosiaalisessa mediassa saavat näkyvyyttä myös roskasakkina tunnettu Erkkilän pariskunta  ja muut roskan keräilijät.

Osallistu sinäkin Tumppitalkoot-viestintään Twitterissä tai Instagramissa hashtageilla #ekoteko, #tumppitalkoot, #Ympäristöpäivä ja #WorldEnvironmentDay.

Maailman ympäristöpäivänä 5.6. tumppitalkoot kuuluvat myös radion tietoiskuissa.

 

 

Lue lisää
Suomen ASH (18.5.2018): Tumppi ei maadu – Tumppitalkoilla tupakantumppien kimppuun
Suomen ASH: Tupakka ja ympäristöhaitat
Suomen ASH (26.4.2018): Roskienkeruun sankaripari on kerännyt yli 600 000 tupakantumppia ympäristöstä
WHO (2017): Tobacco and its environmental impact: an overview
Truth Initiative (8/2018): Tobacco and the environment (pdf)
Yle (20.4.2018): Auta luontoa, lähde talkoisiin

 

Tumppi ei maadu

Tupakantumppi on maailman yleisin roska. Maailmanlaajuisesti ympäristöön heitetään 4,5 biljoonaa tumppia joka vuosi. Suomessa ympäristöön päätyy noin neljä miljardia tumppia vuosittain.

Rannikoitten ja kaupunkialueitten roskista jopa 30-40 % on tupakantumppeja. Tupakantumpeista keräytyy vuosittain jätettä arviolta 340-680 miljoonaa kiloa. Tässä määrässä ei ole huomioitu muita tupakkajätteitä, kuten tupakkapakkauksia.

Tupakantumpeissa on muovia ja myrkyllisiä kemikaaleja, kuten nikotiinia, arsenikkia ja lyijyä. Luontoon heitetyt tumpit eivät maadu. Tumppien sisältämät myrkyt kulkeutuvat mikromuovihiukkasten mukana vesistöihin ja maaperään, ja lopulta planktonia syövien eliöiden kautta ravintoketjussa eläimiin ja ihmisiin.

Yhdysvaltalaisen Truth Initiative -järjestön mukaan jopa 75% tupakoitsijoista heittää tumpin maahan. Huolettomasti pois heitetty tumppi on yleisin metsäpalojen aiheuttaja.