Maailman työjärjestö ILO:n katkaistava siteet tupakkateollisuuteen

UUTINEN 13.11.2018

Yli sata järjestöä ympäri maailman ovat vaatineet Maailman työjärjestö ILO:a (International Labour Organization) lopettamaan yhteistyön tupakkateollisuuden kanssa. Suomen ASH on yksi vaatimuksen esittäneistä organisaatioista.

Vaatimuksen seurauksena ILO on ottanut ensimmäiset askeleet katkaistakseen siteensä tupakkateollisuuteen. Työjärjestö on ilmoittanut hyväksyneensä strategian, jolla se pyrkii ilman tupakkateollisuuden rahoitusta parantamaan tupakanviljelijöiden olosuhteita.

“Strategian yksityiskohtia ei kuitenkaan ole julkistettu. Toivottavasti ILO todella ottaa vaatimuksen vakavasti ja lopettaa yhteistyön tupakkateollisuuden kanssa myös käytännössä”, toteaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Vuoden 2002 jälkeen ILO on saanut yli 15 miljoonaa dollaria tupakkayhtiöiltä ja niitä lähellä olevilta tahoilta ohjelmiin, joiden tarkoitus on vähentää lapsityövoiman käyttöä tupakan tuotannossa.

”Todellisuudessa tupakkayhtiöt ovat vain halunneet saada lisää vaikutusvaltaa ja kohottaa imagoaan rahoittamalla näitä ohjelmia”, Hara sanoo.

ILO on ollut ainoa YK:n alainen järjestö, joka on yhä vastaanottanut rahoitusta yli 7 miljoonaa ihmistä vuosittain tappavalta tupakkateollisuudelta.

 

Lähde
Unfairtobacco (30.10.2018): Open letter to ILO Governing Body