Maailman kauppajärjestö hylkäsi kanteet yhdenmukaisista tupakkapakkauksista Australiassa

UUTINEN 4.9.2018

Maailman kauppajärjestö (WTO) hylkäsi kesäkuussa Hondurasin, Indonesian, Dominikaanisen tasavallan ja Kuuban tekemät valitukset yhdenmukaisista tupakkapakkauksista. Ukraina oli vetäytynyt tekemästään kanteesta jo aikaisemmin. Kanteet perustuivat siihen, että Australian päätös rikkoo monella tavoin kansainvälisiä kauppasopimuksia.

Kauppajärjestön paneeli perusti päätöksensä Australian ja kanteen nostaneiden maiden toimittamaan laajaan todistusaineistoon. Kauppajärjestön lähes 900-sivuisen päätöksen mukaan lainsäädäntö yhdenmukaisista tupakkapakkauksista on linjassa WTO-lainsäädännön kanssa. Päätöksen mukaan yhdenmukaiset tuotepakkaukset vähentävät tupakointia ja valtioilla on oikeus säätää maailmankauppasopimusten perusteella lakeja kansanterveyden suojelemiseksi. Lait yhdenmukaisista pakkauksista eivät myöskään ole ristiriidassa kansainvälisen tavaramerkkioikeuden kanssa.

Kanteen nostaneilla mailla on joko vähän tai ei lainkaan tupakkakauppaa Australian kanssa. Hondurasin ja Dominikaanisen tasavallan on kerrottu saaneen lainopillista ja taloudellista tukea British American Tobaccolta ja Philip Morris Internationalilta kanteiden ajamisessa.

Kauppajärjestön ratkaisun tekemiseen kului kuusi vuotta ja tulossa on todennäköisesti yksi valitus, jonka ratkaisu saattaa kestää vuoden.

 

Lähteet
World Trade Organization (28.6.2018): Australia – certain measures concerning trademarks, geographical indications and other plain packaging requirements applicable to tobacco products and packaging (pdf)
Tobacco Free Kids (7/2018): Australia – tobacco plain packaging (pdf)