fbpx

Julkilausuma ihmisoikeuksien ja tupakattoman maailman puolesta

UUTINEN 12.3.2018

Kapkaupungissa järjestetyssä Tupakka vai terveys  -maailmankonferenssissa hyväksyttiin julkilausuma, joka tähtää ihmisoikeuksien toteutumiseen ja tupakattomaan maailmaan.

Tupakka vai terveys 2018 -maailmankonferenssissa Etelä-Afrikassa hyväksytyssä julkilausumassa todetaan, että tupakan tuotanto, markkinointi ja myynti eivät sovi yhteen ihmisoikeuksien kanssa. Siksi valtioiden velvollisuus ja oikeus on suojella kansalaisiaan tupakkateollisuudelta.

Myös kansainvälinen tupakkapuitesopimus FCTC perustuu ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja siksi tupakkayhtiöt tai niiden rahoittamat tahot eivät voi olla mukana tupakkapolitiikasta päätettäessä. Lisäksi julkilausuman tavoite on, ettei tupakkateollisuus hyödy kansainvälisistä kauppa- ja investointisopimuksista.

Perjantaina 9. maaliskuuta hyväksytyn julkilausuman ovat laatineet Unfairtobacco, USA:n Action on Smoking and Health (ASH) ja Human Rights and Tobacco Control Network (HRTCN).

Kaikki keinot käyttöön

Tupakka tappaa seitsemän miljoonaa ihmistä vuosittain. Lisäksi tupakan valmistus ja markkinointi loukkaavat ihmisten ja työntekijöiden oikeuksia ja muun muassa tukevat lapsityövoiman käyttöä.

Julkilausumassa suositellaan lukuisia keinoja tupakkayhtiöiden vaikutusvallan vähentämiseksi. Näitä ovat muun muassa tupakkapolitiikan sisällyttäminen mukaan ihmisoikeusraportteihin, oikeusjuttujen nostaminen tupakkayhtiöistä johtuvien ihmisoikeusloukkausten esiin tuomiseksi, tupakkateollisuuden sulkeminen pois kaikista kauppa- ja investointisopimuksista saatavista hyödyistä sekä tutkimuslaitosten kieltäytyminen Savuton maailma -säätiön tarjoamasta rahoituksesta. Savuton maailma -säätiö saa rahoituksensa tupakkajätti Philip Morris Internationalilta.

 

Lähde
Unfairtobacco (2018):  Cape Town Declaration on Human Rights and a Tobacco-free World

Tupakan tuotanto, markkinointi ja myynti eivät edistä ihmisoikeuksia, vaan päinvastoin.

Valtioiden velvollisuus ja oikeus onkin suojella kansalaisiaan tupakkateollisuuden toimilta.

Lisää tietoa

The Tobacco Atlas