Uusi kirja valottaa tupakkayhtiöiden toimintaa

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kertoo uudessa kirjassaan Maailma tupakkayhtiöiden vallassa, miten tupakkayhtiöt toimivat ja yrittävät vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. 

Joka toinen tupakoitsija kuolee tupakan aiheuttamiin seurauksiin. Tupakointi lyhentää elinikää keskimäärin 10 vuotta. Nykyisin tupakointi tappaa kuusi miljoonaa ihmistä vuodessa eli enemmän kuin AIDS, malaria ja liikenneonnettomuudet yhdessä. Silti tupakkateollisuus jatkaa tehokasta lobbausta, jonka tavoitteena on vähätellä tutkimusten tuloksia.

– Ilmastonmuutoksen kiistäminen ja muut kaupallisten tahojen manipuloimat tiedekiistat loivat tarpeen sille, että myös tupakkateollisuuden vaikuttamiskeinot kuvataan kokonaisuudessaan, Heikki Hiilamo kertoo.

Hiilamo tutki Yhdysvaltojen osavaltioiden ja tupakkayhtiöiden välisten oikeudenkäyntien ja niitä koskevien sopimusten yhteydessä julkisiksi tulleita tupakkayhtiöiden sisäisiä asiakirjoja.  Kirjassa esitetyt tupakka-asiakirjat kuvaavat teollisuuden toimintaa paitsi Yhdysvalloissa myös lähes kaikissa muissa maailman maissa. Erityisesti Hiilamo tarkastelee kansainvälisen tupakkateollisuuden toimintaa Pohjoismaissa ja Suomessa.

Hiilamo on tutkinut tupakka-asiakirjoja vuodesta 2000 asti. Into Kustannuksen julkaisema teos on yhteenveto lukuisista tutkimusprojekteista.

LähdeInto Kustannus 

Lisätiedot:

Professori Heikki Hiilamo  
p. 040 358 7203
heikki.hiilamo@saunalahti.fi