fbpx

Syöpäjärjestöjen koeostot paljastivat: Nuuskaa saa yli rajoitusten

Ruotsinlaivoilla voi ostaa nuuskaa enemmän kuin mitä uusi tupakkalaki sallii matkailijan tuoda maahan, ilmeni Syöpäjärjestöjen selvityksessä.

Ruotsinlaivoilla tehtiin koeostoja syyskuussa 2016. Nuuskaa myytiin selvästi maahantuontimääräykset ylittäviä määriä (2 000–2 500 grammaa/koeosto) eikä maihinnousukorttia kysytty.

Suomessa ja muissa EU-maissa nuuskan myynti on kielletty. Ruotsi on EU-maista ainoa poikkeus. Matkustajat tuovat nuuskaa Ruotsista eniten matkustajalaivoilta tai pohjoisrajan yli.

Aikuinen matkailija saa tuoda nuuskaa rajoitetusti omaan käyttöönsä. Uudessa 15.8.2016 voimaan astuneessa tupakkalaissa matkailijatuontia koskevat määräykset muuttuivat seuraavasti:

  • sallittu painorajoitus aleni 1 500 grammasta 1 000 grammaan
  • samalla luovuttiin rasiamääräisestä rajoituksesta, joka vanhassa tupakkalaissa oli 30 rasiaa
  • uuden tupakkalain perusteluihin tuli laivanvarustajien lupaus merkitä nuuskan myynti maihinnousukorttiin

Pojat ja nuoret miehet nuuskaavat yhä enemmän

Syöpäjärjestöt on huolissaan entistä vahvemmasta nuuskasta. Nuuskan nikotiinimäärille tulisi asettaa yläraja, kuten savukkeille ja irtotupakalle. Erityiset maut ja hajut maahantuotavissa nuuskissa tulisi kieltää, koska ne on suunnattu nuorten houkutteluun.

Viime vuosina nuuskaaminen on yleistynyt huolestuttavasti etenkin poikien ja nuorten miesten parissa. Nuuska on käyttäjälleen terveysriski.

Syöpäjärjestöt on tehnyt nuuskaselvityksen 2015 ja 2016 sekä vanhan että uuden tupakkalain aikana. Tiedon syventämiseksi on analysoitu mediaa ja verkon keskustelupalstojen viestejä sekä haastateltu asiantuntijoita.

Nuuskan myyntiä selvitettiin laivojen lisäksi mm. Ruotsissa rajan tuntumassa Haaparannassa ja Uumajan laivaterminaalissa vuosina 2015 ja 2016. Suomen maahantuontimääräyksistä ei kerrota lainkaan, vaikka nuuskan myynti oli selvästi suunnattu suomalaisille kuluttajille.

Lähde: Syöpäjärjestöt 

Lisätiedot:

Terveyden edistämisen ylilääkäri, dosentti, LT Eeva Ollilla
Syöpäjärjestöt
p. 040 595 2363

Kehittämispäällikkö Seppo Soine-Rajanummi
Syöpäjärjestöt
p. 050 4405694

Tiedottaja Anu Kytölä
Syöpäjärjestöt
p. 050 382 8968