Savuinen Oscar-huuma

Tänään aikaisin aamulla pidetyn Oscar-gaalan yksi voittajista oli tupakka. Suurimmassa osassa Oscar-ehdokkaaksi valituista 21 elokuvasta tupakoidaan.  Niiden joukkoon kuuluu myös kuusi Oscaria saanut La La Land.  

Eri kategorioissa palkintoa tavoitteli yhteensä 21 elokuvaa, joista 15:ssä tupakoidaan. Vain yksi ehdokkuuden saaneista, R-luokitelluista elokuvista on savuton (Manchester by the Sea). R-luokitus tarkoittaa, että elokuva sopii alle 17-vuotiaille vain aikuisen seurassa. Elokuva palkittiin kahdella Oscarilla (miespääosa ja paras alkuperäinen käsikirjoitus).

Elokuvista, joiden ikäraja on 13 vuotta (PG-13), kahdessa parhaan elokuvan ehdokkuuden saaneesta (Arrival  ja Hidden Figures) ei ole tupakointia. Arrival palkittiin Oscarilla äänitehosteista.

Vain 20 prosenttia Oscar-palkintoehdokkuuksia saaneista näyttelijöistä itse tupakoi  esittämissään rooleissa, vaikka 86 prosentissa elokuvista, joissa he esiintyivät, tupakoitiin.

Tutkimukset ovat osoittaneet elokuvatupakoinnin ja nuorten tupakoinnin aloittamisen välillä olevan syy-yhteyden. Elokuvien vaikutteet siirtyvät osaksi käyttäytymismallia, ja elokuvista vaikutteita tulee paljon. Elokuvatupakointi on puolella nuorista syy päätökseen aloittaa tupakointi. Kaikissa maissa tulisi pyrkiä vähentämään elokuvatupakointia. Yhdysvalloissa elokuvien ikärajan nostaminen lapsilta kielletyksi vähentäisi lasten ja nuorten elokuvatupakoinnille altistumista 60 prosentilla.

Elokuvatupakointi kannustaa kokeilemaan

  • Eniten tupakointikohtauksia nähneet lapset kokeilevat tupakointia kolme kertaa muita todennäköisemmin.
  • Lapset, joiden suosikkinäyttelijät tupakoivat, asennoituvat 16 kertaa myönteisemmin tupakointiin kuin ne, jotka eivät ole nähneet tupakointielokuvia.
  • Mitä enemmän lapset näkevät tupakointia valkokankaalla, sitä todennäköisemmin he alkavat polttaa.
  • Noin puolet amerikkalaisista tupakoinnin aloittavista nuorista etsii esikuvan tupakoinnilleen elokuvista.
  • Kalifornian yliopiston Smokefree Movies -hanke on vuosia esittänyt, että tupakointi olisi yksi kriteeri, kun elokuville annetaan ikärajaluokitteluja. Sen tavoite on, ettei lapsille sallituissa elokuvissa tupakoitaisi.

Lähde: SmokeFreeMoviesYLE Teema