Pekka Puska: Rattijuopumuksen torjuntaa tehostettava

Kansanedustaja, professori Pekka Puska on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen rattijuopumuksen torjunnasta.

Rattijuoppous on hengenvaarallista kuskille itselleen, mahdollisille kyydissä olijoille sekä muulle liikenteelle. Se on myös kansanterveydellinen ongelma ja kuormittaa sote-palveluja. Siksi rattijuopumusta pitää kaikin tavoin ehkäistä ja torjua, kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) vaatii.

– Tehokas keino vähentää rattijuopumusta on laskea promillerajaa 0,5:stä 0,2:een. Näin tulee tehdä ainakin vasta ajokortin saaneille ja raskaan ajoneuvon kuljettajille. Esimerkiksi nuorten kohdalla monissa tutkimuksissa on todettu alhaisen promillerajan vähentäneen nuorten rattijuopumusonnettomuuksia, sanoo Puska.

Kerran rattijuopumuksen uusineen henkilön riski jäädä toistuvasti kiinni on moninkertainen verrattuna ensikertalaiseen, ja yli 1,2 promillen rattijuopon uusimisriski on yli kaksikertainen verrattuna matalampien promillearvojen rattijuoppoihin.

Alkolukko pakolliseksi riskiryhmille

Puska ehdottaa alkolukkoa rattijuopumuksen uusijoille ja törkeästä rattijuopumuksesta tuomituille.

– Alkolukon on kansainvälisesti todettu olevan tehokas lainsäädännöllinen keino rattijuopumuksen uusimisen vähentämiseksi. Sen pakollista käyttöönottoa riskiryhmille eli rattijuopumuksen uusijoille promillemäärästä riippumatta ja kaikille ensi kertaa törkeästä rattijuopumuksesta tuomituille on syytä ryhtyä selvittämään, Puska toteaa.

Lähde: pekkapuska.fi 

Lisätiedot:

Kansanedustaja Pekka Puska
p. 040 771 5571
pekka.puska@eduskunta.fi