fbpx

Nuorten käyttämä nuuska on aina päätynyt heille laittomasti

Syöpäjärjestöt muistuttaa, että kaikki nuorten käyttämä nuuska on päätynyt heille laittomasti. Nuuskaa saa tuoda vain omaan käyttöön ja korkeintaan 1 000 grammaa.

Nuorten nuuskankäyttö on lisääntynyt huolestuttavasti 2000-luvulla. Tytöt kokeilevat nuuskaa aiempaa enemmän, mutta tyttöjen nuuskankäyttö on vielä huomattavasti poikia vähäisempää.

Osa nuorista on tupakkatuotteiden sekakäyttäjiä. He nuuskaavat tilanteissa, joissa ei voi tupakoida. Jatkuva nikotiinin vaikutuksen alaisena oleminen vahvistaa riippuvuutta. Riippuvuuden aiheuttamat vieroitusoireet kuten levottomuus, ärtyisyys, keskittymiskyvyttömyys, väsymys ja pääkipu haittaavat nuoren elämää.

Urheilevilla nuorilla on nuuskan käyttöön liittyviä virheellisiä käsityksiä. Monet eivät tiedä nuuskan heikentävän suorituskykyä.

Nuuskan myyminen tai lahjaksi antaminen on laitonta

Nuuskaa ei saa myydä Suomessa. Nuuskaa tuodaan Suomeen Pohjois-Ruotsista pohjoisen maarajan kautta sekä Ruotsin ja Suomen välillä seilaavilta laivoilta.

– Jotta voimme suojella nuoria heidän terveydelleen haitalliselta nuuskalta, on tärkeää, että laiton nuuskan maahantuonti saadaan kuriin, sanoo terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Nuuska lisää riskiä suun alueen, haiman ja ruokatorven syöville. Nuuskassa on nikotiinin lisäksi jopa 2 500 kemiallista yhdistettä, joista 28 on tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita eli karsinogeeneja. Nuuskasta vapautuu elimistöön suuria määriä nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta ja rasittaa muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistöä.

Lähde: Syöpäjärjestöt 

Lisätietoja:

Seppo Soine-Rajanummi
kehittämispäällikkö, Syöpäjärjestöt
p. 050 4405694

Eeva Ollila
terveyden edistämisen ylilääkäri, Syöpäjärjestöt
p. 040 595 2363

Anu Kytölä 
tiedottaja, Syöpäjärjestöt
p. 050 3828968