KRP selvittää, aloitetaanko tupakkayhtiöiden johdon rikostutkinta

Keskusrikospoliisi päättää lähiviikkojen aikana, onko tupakkayhtiöiden johdossa toimineita henkilöitä syytä epäillä joukkomurhasta tai muusta rikoksesta. Asiasta kertoo MTV.

Siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvikertoi MTV3-kanavan Rikospaikka-ohjelman haastattelussa keskiviikkona 27.9.2017, että hänen lisäkseen 33 lakimiestä ja lääkäriä ovat tehneet viikko sitten KRP:lle tutkintapyynnön Suomen tupakkateollisuuden edustajien menettelystä niin sanottujen kevytsavukkeiden markkinoinnissa.

– Tupakkayhtiöiden johto syyllistyi vakaviin rikoksiin joka päivä vuosina 1972 – 2002. Pahimmillaan kyse oli joukkomurhasta, Aurejärvi sanoi.

Suomen tupakkayhtiöt laskivat vuosina 1972 – 2002 savukkeita myyntiin tuotenimillä ”kevyt”, ”light”, ”erittäin kevyt”, ”extra light”, ”ultra light”, ”mieto”, ”mild”, ”extra mild”, ”vähätervainen”, ”low tar” ja ”low nicotine”. Rikosilmoituksen mukaan yhtiöt markkinoivat kevytsavukkeita ”täysin vaarattomina” tai ainakin ”vain vähän haitallisina”, vaikka yhtiöiden edustajat tiesivät jo vuonna 1972, että kevytsavukkeet olivat yhtä tappavia kuin muutkin savukkeet.

Aurejärven mukaan jokainen onnistunut harhautus lisäsi sairastuneiden ja kuolleiden lukua. Tutkintapyynnön mukaan kevytsavukkeet vahingoittivat vuosina 1972 – 2002 Suomessa satojen tuhansien tupakoitsijoiden terveyttä ja tappoivat yli 50 000 tupakoitsijaa.

KRP:stä vahvistetaan MTV:lle, että asia on esiselvityksessä. KRP:n mukaan lokakuun aikana tulee päätös, aloitetaanko tupakkayhtiöiden vastuuhenkilöistä virallinen esitutkinta.

Lähde: MTV