Ikääntyneiden alkoholinkäyttö lisääntyy – taustalla yksinäisyyttä ja tarpeettomuuden tunnetta

Joka kymmenes yli 65-vuotias juo liikaa alkoholia. Taustalla on usein yksinäisyyttä, masennusta tai kokemus tarpeettomuudesta. Ikäihmisten päihteidenkäyttö on teemana tänään käynnistyvällä EPT-viikolla.

Yhä useampi ikäihminen käyttää alkoholia. Osalla alkoholi on ollut osa elämää jo pidempään, mikä näkyy myös terveydentilan heikkenemisenä. Osa aloittaa alkoholinkäytön ikääntymisen myötä.

– Syinä on muun muassa yksinäisyyttä ja elämän sisällön puutetta. Myöhemmin alkaneeseen alkoholinkäyttöönkin tulisi puuttua nopeasti. Ikääntyneillä haitat tulevat nopeasti, sillä ikääntymisen myötä keho haurastuu. Sen vuoksi alkoholi vaikuttaa elimistössä eri tavoin kuin parikymppisellä, sanoo A-klinikka Oy:n johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Riskirajat on tehty perusterveille 20 – 30-vuotiaille ja jo nelikymppisellä riskirajat ovat matalammat.  Yli 65-vuotiaille onkin määritelty omat rajat: enintään seitsemän annosta viikossa ja maksimissaan kaksi annosta kerralla. Alkoholin sietokyvyssä on myös yksilöllisiä eroja, ja esimerkiksi erilaiset sairaudet sekä lääkitykset heikentävät sietokykyä.

– Mediassa näkee kauniita kuvia vanhasta parista vilttiin kietoutuneena, järvelle katselemassa, viinilasit kädessä. Todellisuus on toinen: vanha pari Espanjassa ei ole keksinyt mitään tekemistä ja sitten onkin juotu koko loman ajan. Ei mitään änkyräkänniä, mutta tasaisesti koko ajan. Mielikuvat johtavat harhaan, Simojoki toteaa.

Hän jatkaa, että liian helposti erilaisia oireita, kuten kaatumisia ja muistikatkoja, tulkitaan suoraan vanhuudesta johtuviksi. Ikään on helppo vedota, vaikka todellinen taustasyy löytyisikin alkoholin käytöstä.

Päihdeiten käytöstä kysytään liian harvoin

Kaarlo Simojoki kertoo, että päihteiden käytön puheeksiotto ei toteudu toivotulla tavalla edes työikäisten vastaanottokäynneillä.

 – Tuskin asiaa otetaan puheeksi sen useammin ikääntyneidenkään kanssa. Päihteiden käyttö on arka ja vaikea aihe. Sen tulisi kuitenkin olla aina osa lääkärikäyntiä, varsinkin, jos määrätään lääkkeitä. Tuomitsemista pitää välttää, sen sijaan tulisi tarkastella kokonaisterveyttä ja potilaan vointia.

Simojoki toteaa, että jo alkoholin käytön vähentämisellä on suuri vaikutus yleisterveyteen ja elämänlaatuun, kotona pärjäämiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Jos alkoholia käytetään runsaasti, juomamäärät tulisi vähintään saada ikään nähden sopivammalle tasolle.

– Konkreettisena esimerkkinä tämä tarkoittaa, että iäkkäämpi juo kuusi senttilitraa viiniä, kun nuoremmat juovat kaksitoista, Simojoki sanoo.

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 6.–12. marraskuuta 2017. Tänä vuonna teemana on ikäihmisten päihteidenkäytön puheeksiotto. Teemaviikon järjestää Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja viikon koordinoinnista vastaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin päihdetyön kanssa. Suomen ASH ry kuuluu EPT-verkostoon.

Ehkäisevän päihdetyön viikko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähde: EPT-verkosto

Lisätiedot:

Ikääntyneiden alkoholinkäyttö ja puheeksiotto:

Johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki
A-klinikka Oy
p. 040 5731 083

Ehkäisevän päihdetyön viikko:

Viestinnän suunnittelija Maaret Väkinen
EHYT ry / Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto
p. 050 327 0009

Päihdetyön suunnittelija Kati Laitila
Suomen Punainen Risti
p. 040 589 5778