Valinnoillasi on väliä

 En koskaan ajatellut, että tämä osuisi omalle kohdalleni.
Näin sanoo 60-vuotias Maggie, joka sairastui suusyöpään 45-vuotiaana.

Northumberlandissa Isossa-Britanniassa asuva Maggie kertoo brittiläisen Fresh-hankkeen Youtube-videossa, miten hän sairastui suusyöpään 15 vuotta sitten. Syy sairastumiseen oli vuosia jatkunut tupakointi.

Aggressiivisen taudin taltuttamiseksi lääkärit joutuivat poistamaan toisen puolen Maggien kitalaesta. Nyt hän joutuu käyttämään suussaan muovista proteesia, joka pitää kasvot muodossaan. Ilman sitä hän ei voi syödä eikä puhua.

– Tiedän, että moni nauttii tupakoinnista. Niin minäkin tein. Mutta se ei todellakaan ollut sen arvoista, Maggie toteaa.

Tänään torstaina 4. helmikuuta vietetään kansainvälistä Maailman syöpäpäivää. Sen teema on tänä vuonna Me voimme. Minä voin – jokainen meistä voi pienentää omilla valinnoillaan riskiä sairastua syöpään.

Tänään on hyvä päivä pohtia omia elintapojaan – muun muassa tupakointia. Lähes kaikki Suomessa todetut keuhkosyövät ovat tupakan aiheuttamia. Tupakoivan riski sairastua keuhkosyöpään on jopa 20-kertainen tupakoimattomaan verrattuna. Olisiko nyt hyvä hetki stumpata?

Katso video  (englanniksi)

Lähde: MTV.fiSyöpäjärjestöt

Lisää tietoa

World Cancer Day 2016