Tutkimus: Sähkösavukkeet eivät auta tupakoinnin lopettamisessa

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan sähkösavukkeiden käyttäminen heikentää mahdollisuuksia päästä eroon tupakasta.

Sähkösavukkeet eivät auta käyttäjäänsä irti tupakasta, päinvastoin: ne pienentävät tupakoitsijoiden mahdollisuuksia lopettaa tupakointi noin 28 prosentilla.

Tähän tulokseen päätyi amerikkalainen tutkijaryhmä, joka kävi läpi aihetta käsitteleviä tutkimuksia. Tulokset julkistettiin torstaina 14.1. The Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

– On ironista, että sähkösavukkeita käytetään tupakoinnin lopettamiseen, mutta vaikutus on päinvastainen, huomauttaa tutkimustiedotteessa yksi tutkimuksen kirjoittajista, professori Stanton A. Glantz Kalifornian yliopistosta.

Koukuttavat yhä uudelleen

Sähkösavukkeiden puolestapuhujien mukaan sähkösavukkeet ovat turvallisempia kuin tavalliset savukkeet ja auttavat käyttäjänsä irti tupakasta.

Kalifornian yliopiston tutkijat kävivät läpi 38 tutkimusta, joissa arvioitiin yhteyttä sähkösavukkeiden käytön ja tupakoinnin lopettamisen välillä. Tämän jälkeen he yhdistivät meta-analyysiin tulokset 20 tutkimuksesta. Näissä oli mukana kontrolliryhmä, joka ei käyttänyt lopettamisen tukena sähkösavukkeita. Analyysistä ilmeni, että todennäköisyys lopettaa tupakointi oli 28 prosenttia pienempi niillä, jotka käyttivät sähkösavukkeita kuin niillä, jotka eivät niitä käyttäneet.

– Ei ole epäilystäkään siitä, että sähkösavukkeen höyryttely on vähemmän vaarallista kuin perinteinen tupakointi. Mutta vaarallisin asia sähkösavukkeissa on se, että ne itse asiassa pitävät tupakoitsijat koukussa tavallisiin savukkeisiin, Glantz sanoo.

Amerikan syöpäyhdistyksen tupakkayksikön johtajan Cliff Douglasin mukaan yksi syy tähän on se, että sähkösavukkeiden avulla niiden käyttäjät voivat ottaa nikotiiniannoksensa myös paikoissa, joissa tupakointi on muuten kielletty.

– Tämä ei tue tupakoinnin lopettamista, vaan ylläpitää addiktiota, Douglas huomauttaa HealthDay-verkkosivuston haastattelussa.

Lähteet:
The Lancet Respiratory Medicine
E-Cigarettes, As Used, Aren’t Helping Smokers Quit, Study Shows
HealthDay