fbpx

Tupakoivat pojat usein myös nuuskaavat

Pojilla nuuskan ja savukkeiden rinnakkainen käyttö on nykyään yleisin tapa käyttää tupakkaa. Pelkän nuuskan käyttö päivittäin on pojilla melko vähäistä, vaikka se on hieman yleistynyt viime vuosina. Tytöt käyttävät pääsääntöisesti vain savukkeita.  

THL:n Kouluterveyskyselyyn pohjautuvassa tutkimuksessa tarkasteltiin tupakkatuotteiden yhteiskäyttöä valtakunnallisesti vuosina 2000–2015. Kyselyyn osallistuivat yläkoulun 8. ja 9.-luokkalaiset sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuosikurssien opiskelijat.

”Nuuskan käyttö pitää ottaa aiempaa paremmin huomioon tupakoinnin ehkäisyssä. Nuuskan ja savukkeiden rinnakkaiskäyttö sekä nuuskan säännöllinen käyttö aiheuttavat voimakkaan nikotiiniriippuvuuden. Monesti nuuskaa puolustellaan sillä, että se korvaisi tupakoinnin. Pojilla nuuska on kuitenkin tullut lähinnä toiseksi tupakkatuotteeksi savukkeiden rinnalle.” toteaa asiantuntija Hanna Ollila.

Yhä useampi nuori on kuitenkin savuton eikä nuuskaa. Yläkoulussa jo 84 prosenttia tytöistä ja 74 prosenttia pojista ei käyttänyt lainkaan savukkeita tai nuuskaa vuonna 2015.

Tupakkatuotteiden yhteiskäyttö on yleisintä ammattiin opiskelevilla

Ammattiin opiskelevista pojista peräti 24 prosenttia sekä nuuskasi että tupakoi vuonna 2015. Heillä yleisin yhteiskäytön tapa oli satunnainen nuuskaaminen päivittäisen tupakoinnin ohella. Tytöillä pelkkä nuuskaaminen on edelleen harvinaista. Tyttöjen nuuskan ja savukkeiden yhteiskäyttö on kuitenkin hieman yleistynyt, erityisesti ammattiin opiskelevilla.

Savuttomien ja nuuskaamattomien tyttöjen osuus on kasvanut koko 2000-luvun kaikissa oppilaitoksissa. Pojilla vastaava myönteinen kehitys kääntyi laskuun samalla, kun nuuskaaminen ja yhteiskäyttö alkoivat yleistyä. Vuosina 2013–2015 myös savuttomien ja nuuskaamattomien poikien osuus alkoi kuitenkin kasvaa kaikissa oppilaitoksissa.

Sähkösavukkeita käyttävät nuoret usein myös tupakoivat ja nuuskaavat

Vuoden 2015 Kouluterveyskyselyssä kysyttiin ensimmäistä kertaa nikotiinia sisältävien sähkösavukkeiden käytöstä. Niiden päivittäinen käyttö oli yleisintä ammattiin opiskelevilla pojilla (7 %). Tytöillä päivittäinen käyttö oli harvinaisempaa; yleisintä se oli ammatillisissa oppilaitoksissa (3 %). Nikotiinisähkösavukkeita olivat kokeilleet tai käyttäneet yleisimmin ne, jotka myös tupakoivat ja nuuskasivat.

Lähde: THL

Lisätiedot:

Hanna Ollila
asiantuntija, THL
p. 029 524 8617
hanna.ollila@thl.fi

Otto Ruokolainen
asiantuntija, THL
p. 029 524 6241
otto.ruokolainen@thl.fi