Tupakointi siirtyy sivuosiin

Tupakointia sisältävät elokuvat ovat yhä enemmistössä Oscar-ehdokkaiden joukossa. Eniten tupakoivat sivuosanäyttelijät.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa parhaiden elokuvien ja niiden tekijöiden Oscar-palkinnot 28. helmikuuta 2016. Ehdokkaat palkintojen voittajiksi julkaistiin runsas viikko sitten.

Eri kategorioissa palkintoa tavoittelee yhteensä kaksikymmentä englanninkielistä, fiktiivistä elokuvaa, joista 13:ssa tupakoidaan: näistä kolme on luokiteltu Yhdysvalloissa sopimattomiksi alle 13-vuotiaille (PG-13) ja loput kymmenen ovat saaneet R-luokituksen, eli sopivat alle 17-vuotiaille vain aikuisen seurassa.

Parhaaksi elokuvaksi on ehdolla kahdeksan elokuvaa, joista viidessä tupakoidaan. Silti vain noin joka kolmas palkintoehdokkuuden saaneista näyttelijöistä tupakoi. 71 prosenttia rooleista, joissa tupakoidaan, perustuu oikeisiin, historiallisiin henkilöihin. Viime vuonna luku oli 20 prosenttia.

Elokuvissa, joissa tupakointi pohjautuu elämäkerralliseen juoneen, valtaosa tupakoitsijoista on kuitenkin sepitetty sivuosiin. Kalifornian yliopiston Smokefree Movies -hanke on vuosikausia esittänyt, että tupakointi olisi yksi kriteeri, kun elokuville annetaan ikärajaluokitteluja. Tupakoinnin esittäminen elokuvissa vaikuttaa tutkitusti nuorten tupakointiin ja tupakoinnin aloittamiseen.

“R-luokitus jättää ulkopuolelle elokuvat, jotka esittävät todellista, tupakoivaa, historiallista henkilöä. Näyttää siltä, että Hollywood lisää näihin elokuviin keksittyjä tupakoitsijoita, jotta tupakointia näkyisi mahdollisimman kattavasti”, todetaan Smokefree Movies -hankkeen blogissa.

Toisaalta näyttelijät ja heidän agenttinsa näyttävät huomanneen, että tehdäkseen Oscarin arvoisen roolin, ei valkokankaalla tarvitse polttaa: parhaaksi miesnäyttelijäksi ja parhaaksi naisnäyttelijäksi nimetyistä kymmenestä näyttelijästä kolme tupakoi elokuvassaan.

Lähde: Smokefree Movies -blogi