Tupakointi lisää aivoverenvuodon riskiä etenkin naisilla

Jo vähäinen tupakointi lisää lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon riskiä etenkin naisilla, kertoo Stroke-lehden äskettäin julkaisema suomalaistutkimus.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vähäinenkin tupakointi lisää merkittävästi aivoverenvuodon riskiä. SAV (aneurysmaattinen subaraknoidaalivuoto) on vakavin tunnettu aivoverenkierron häiriö, johon menehtyy lähes puolet sairastuneista. Lisäksi monille selvinneistä jää pysyviä neurologisia tai psykologisia oireita. Suomessa tautiin sairastuu vuosittain 300–400 henkilöä. Heistä yli puolet on työikäisiä.

SAV on yleisempi naisilla kuin miehillä. Nyt julkaistu tutkimus osoittaa, että kohonnut riski ei liity sukupuoleen sinänsä vaan tupakointiin. Tupakointi lisää aivoverenvuodon riskiä merkittävästi enemmän naisilla kuin miehillä. Jo vähäinenkin tupakointi, 1-10 savuketta päivässä lisää SAV:n riskiä miehillä kaksin- ja naisilla kolminkertaiseksi tupakoimattomaan verrattuna. Enemmän kuin askin päivässä polttavan miehen riski on kolminkertainen, mutta naisen yli kahdeksankertainen.

Tupakointi on tärkein SAV:n riskitekijä

Tutkimuksen ensimmäisen kirjoittajan, lääkäri Joni Lindbohmin mukaan tupakointi on tärkein SAV:n riskitekijä molemmilla sukupuolilla.
– Huojentavaa on kuitenkin tietää, että tupakoinnin lopettaminen voi vähentää aivoverenvuodon riskin lähes yhtä pieneksi kuin ei koskaan tupakoineilla.

Tupakoinnin väheneminen on vähentänyt Suomessa SAV-tapausten määrää. Vielä 1990-luvun lopussa sairastuneita oli vuosittain yli 500, mutta viime vuosina potilaiden määrä on ollut alle 400.

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. Tutkimuksessa käytettiin THL:n vuodesta 1972 lähtien tekemän FINRISKI-väestötutkimuksen aineistoa. 

Lähde: THL

Lisätietoja:

Joni Lindbohm 
tutkijalääkäri, Helsingin yliopisto
p. 040 753 8104
joni.lindbohm@helsinki.fi