Tupakkavieroitus onnistuu aktiivisella hoidolla

Uusi Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus -tietokanta tukee ammattilaisten osaamista.

Suomea pidetään tupakkalainsäädännön mallimaana, mutta tupakkavieroituksen aktiivisuudella ja laadulla emme voi kehua. Siksi terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen vahvistaminen tupakkavierotuksessa on tärkeää.
–Tupakkariippuvuuden hoito toteutuu parhaiten, kun terveydenhuollon ammattilaiset ovat saaneet riittävän koulutuksen ja perehdytyksen, korostaa ylilääkäri Antero Heloma. Heloma on uuden, sähköisenä tietokantana ilmestyneen Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus -teoksen päätoimittaja.

Aktiivinen hoito on tärkeää, koska tupakka on alkoholin ohella merkittävin kansanterveyttä heikentävä ja kuolleisuutta lisäävä sekä riippuvuutta aiheuttava aine.
– Tupakkariippuvuutta pitää hoitaa suunnitelmallisesti ja aktiivisesti, kuten muita kroonisia sairauksia, korostaa teoksen toimittaja, dosentti Tellervo Korhonen.

On tärkeä ymmärtää, ettei hoito ole epäonnistunut, vaikka lopettaminen ei onnistuisi ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla.
– Kokemuksista oppimalla onnistumisen edellytykset paranevat, huomauttaa Korhonen. Vaikean tupakkariippuvuuden hoitoon tarvittaisiin vieroitukseen perehtyneitä moniammatillisia yksiköitä, hän lisää.

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on ensimmäinen suomenkielinen, kattavasti tupakkariippuvuutta ja sen hoitoa käsittelevä teos. Mukana ovat kaikki Suomessa yleisessä käytössä olevat tupakkatuotteet; savullisen tupakan rinnalla sähkösavukkeet ja nuuska.

Terveydenhuollon ammattilaisten sähköisessä verkkopalvelussa Terveysportissa ilmestyneen tietokannan lisäksi aineistosta on tulossa vuodenvaihteessa myös painettu kirja. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus -kirja on tarkoitettu terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille, näiden alojen opiskelijoille sekä kaikille tupakan tai muiden nikotiinia sisältävien tuotteiden käytön lopettamiseen pyrkiville.

Lähde:  Duodecim

Lisätiedot:

Tietokannan sisällöstä:

päätoimittaja, ylilääkäri Antero Heloma
antero.heloma@thl.fi
p. 040 713 2238

Terveysportista: 

markkinointipäällikkö Hannu Koski
hannu.koski@duodecim.fi
p. 050 3547 137

Lisää tietoa

Tupakka ja nikotiiniriippuvuus -teos Duodecimin verkkokaupassa