Sydänviikolla tarkkaillaan paineita

Sydänviikko käynnistyy sunnuntaina 17.4. Tupakoinnin lopettaminen on tärkeä sydänterveyttä edistävä teko.

Tänä vuonna Sydänviikon teema on Sydän tekee hyvää ja viikolla tuodaan esille erityisesti verenpaineen mittaamisen tärkeyttä.

Kohonnut verenpaine on yksi valtimotautien suurimmista riskitekijöistä. Verenpainetasot ovat Suomessa kansainvälisesti korkeita. Miehistä 47 prosentilla ja naisista 27 prosentilla on kohonnut verenpaine tai verenpainelääkitys. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa verisuonia, sydänlihasta, aivoja ja munuaisia. Mitä korkeammaksi verenpaine kohoaa, sitä suurempi sepelvaltimotaudin ja aivoinfarktin riski on.

Sauhuttelulle piste

Maailman terveysjärjestön mukaan 80 prosenttia sepelvaltimotaudista ja 90 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta olisi ehkäistävissä terveellisillä elintavoilla. Näitä ovat muun muassa riittävä liikunta, hyvinvointia edistävä ravinto, alkoholin enintään kohtuukäyttö ja savuttomuus.

Tupakka moninkertaistaa kohonneen verenpaineen aiheuttamat haittavaikutukset ja 2–3-kertaistaa riskin kuolla valtimosairauksiin. Tupakoinnin aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista lähes kolmannes johtuu sydän- ja verisuonitaudeista.

Kohonneen verenpaineen saa selville vain mittaamalla. Se ei näy eikä tunnu. Jokaisen aikuisen on tunnettava verenpaineensa ja mitattava se vähintään viiden vuoden välein — useammin, jos paine on ollut lievästikin koholla.

Sydänviikkoa vietetään 17.-24.4.2016.

Lähde: Sydänliitto

Lisää tietoa

Tupakka ja sydän- ja verisuoniterveys. Sydän.fi -sivut.