Sähkösavuketta käyttävät nuoret kokeilevat herkemmin tupakkaa

Helsingin Sanomat uutisoi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jonka mukaan nuori, joka käyttää sähkösavukkeita, aloittaa muita todennäköisemmin tavallisen tupakan käytön. 

Thomas Wills Havaijin yliopistosta kollegoineen halusi näyttöä kiivaaseen keskusteluun sähkösavukkeen mahdollisista hyödyistä ja haitoista. He kartoittivat yli 2 300 yläkoululaisen tupakointia vuonna 2013. Iältään oppilaat olivat keskimäärin 15-vuotiaita. Teineiltä tiedusteltiin paitsi tupakointitapoja, myös perhetekijöitä ja muita tupakoinnin aloittamiseen vaikuttavia seikkoja. Kartoitus toistettiin 2014.

Ensimmäisessä kyselyssä 98 prosenttia teineistä kertoi kuulleensa sähkösavukkeista ja 68 prosenttia piti niitä terveellisempinä kuin tupakanpolttoa. Analyysi osoitti, että vuonna 2013 sähkösavuketta käyttäneet nuoret olivat vuotta myöhemmin aloittaneet perinteisen tupakoinnin kolme kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka eivät olleet koskaan sähkösauhutelleet. Yhteys pysyi, vaikka muut tupakoinnin aloittamisen riskitekijät otettiin huomioon.

Sähkösavuketta oli käyttänyt ensimmäisessä kyselyssä 31 prosenttia teineistä, vuotta myöhemmin luku oli 38 prosenttia. Perinteistä tupakkaa oli kokeillut heti kättelyssä noin 15 prosenttia oppilaista, vuonna 2014 määrä oli noussut 21 prosenttiin. Niistä, jotka ensimmäisessä kyselyssä eivät olleet koskaan käyttäneet kumpaakaan, joka kymmenes oli kokeillut sähkösavuketta vuoden kuluessa. Kaksi prosenttia oli polttanut tupakkaa ja neljä prosenttia testannut molempia.

Jatkoanalyysi paljasti, että sähkösavukkeen kokeilu ennakoi tupakanpolttokokeiluja. Sen sijaan säännöllisempi tupakointi edellytti tiheämpää sähkösauhutteluakin.

Kovin lujia päätelmiä syystä ja seurauksesta ei voi tämän tutkimuksen perusteella tehdä, tutkijat huomauttavat tutkimustiedotteessa. Heidän mukaansa tulokset kuitenkin heijastavat aiempia teinien tupakointia tarkastelleita tutkimuksia.

”Tämä vihjaa, että nuorten sähkötupakoinnilla on hintansa”, he kirjoittavat tutkimusartikkelissaan Tobacco Control -lehden verkkosivulla.

Lähde: Helsingin Sanomat 26.1.2016