Pohjois-Karjala-projektille jälleen kansainvälistä huomiota

Arvostettu kansainvälinen tiedelehti Global Heart on julkaissut kesäkuussa teemanumeron, joka keskittyy suomalaisten kokemuksiin sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja tutkimuksessa. Teemanumerossa perehdytään vuosina 1972–1997 toteutetun kansanterveyden edistämishankkeen Pohjois-Karjala-projektin merkittäviin tuloksiin ja niiden hyödyntämiseen kansanterveydellisesti ja tieteellisesti.

Elintavat avainasemassa

1970-luvulla Itä-Suomessa, erityisesti Pohjois-Karjalassa, oli muuta maata korkeampi kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin. Projektin tarkoituksena oli muuttaa itäsuomalaisten elintapoja ja siten parantaa heidän terveyttään. Tähän pyrittiin erityisesti parantamalla ruokavaliota ja vähentämällä tupakointia.

Projektin tulokset olivat merkittäviä: tupakointi väheni, verenpaineen taso laski, kolesterolitasot pienenivät ja ruokavalio muuttui terveellisemmäksi. Nämä muutokset vähensivät huomattavasti kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin.

Viiden vuoden jälkeen projekti laajeni Itä-Suomesta muualle Suomeen ja on laajentunut sydän- ja verisuonitaudeista myös muihin alueisiin, kuten syöpä, diabetes, dementia ja allergiset sairaudet. Projektin pohjalta on kehitetty suomalaista sairauksien seurantaa, ehkäisyinterventioita ja ravitsemusviestintää.

– Pohjois-Karjala projektin uraauurtavia tuloksia ja kokemuksia kohtaan on ollut erittäin laaja kansainvälinen mielenkiinto. Niitä on hyödynnetty niin tieteellisessä yhteistyössä kuin eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen, erityisesti WHO:n, terveysohjelmissakin, toteaa osastonjohtaja Erkki Vartiainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Pohjois-Karjala projektin tuloksia ja Global Heart -lehden teemanumeroa esiteltiin myös Sydäntautialan maailmankongressissa Mexico Cityssä 5.–7.6.2016.

Lähde: THL

Lisätiedot:

Erkki Vartiainen
osastonjohtaja,  THL
p. 029 524 8622
erkki.vartiainen@thl.fi

Pekka Puska
professori
p. 029 524 6101
pekka.puska@thl.fi