Päihdejärjestöt: Ei kannata korjata sellaista mikä ei ole rikki

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto haluaa muistuttaa alkoholilain kokonaisuudistuksesta päättäviä kansanedustajia vanhasta viisaudesta: ei kannata korjata sellaista mikä ei ole rikki. Suomalaisen alkoholipolitiikan linja on ollut vastuullinen ja sillä on saatu paljon hyvää aikaan.  Päihdejärjestöt pelkäävät, että hallituspuolueiden esittämät toimenpiteet alkoholilain uudistukseen katkaisevat tämän hyvän kehityksen.

Suomalainen alkoholipolitiikka on kansainvälisesti kiiteltyä ja esikuvana monen maan uudistuksille. Alkon monopoli, veronkorotukset, myynnin ikä- ja aikarajoitukset sekä myynti- ja anniskelutoiminnan luvanvaraisuus ovat kaikki tärkeitä osia.  Vuoden 2015 alusta Suomi toimi edelläkävijänä rajoittamalla ensimmäisenä maana maailmassa alkoholin mainontaa sosiaalisessa mediassa. Suomalaista alkoholipolitiikkaa toteutetaan tavalla, jota WHO ja OECD suosittelevat jäsenvaltioilleen. Kokonaisvaltaisilla ja kustannustehokkailla toimenpiteillä vähennetään alkoholin kulutusta ja haittoja.

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kaikki tutkimusnäyttöön perustuvat merkittävät ja vaikuttavat alkoholin saatavuutta säätelevät toimenpiteet. Pitkään ja huolella rakennetun kokonaisuuden kestävyyttä koetellaan nyt kun alkoholilain kokonaisuudistuksessa tärkeimmiksi asioiksi ovat nousseet normien purku ja vapauttamisvimma.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto korostaa, että mikäli alkoholipolitiikkaa vapautetaan hallituspuolueiden esityksen mukaisesti, niin sekä alkoholin kulutus että alkoholihaitat kasvavat merkittävästi. Päihdejärjestöt vaativat, että päättäjät kantavat vastuunsa kansanterveydestä ja luottavat nykyiseen toimivaan alkoholipoliittiseen linjaamme.

Lähde: EPT-verkosto