fbpx

Nikotiini on luultua haitallisempaa terveydelle

Uusien nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeiden ja nuuskan, käyttö on lisääntynyt Suomessa samalla, kun savukkeiden käyttö on vähentynyt. Näiden tuotteiden sisältämä nikotiini ei ainoastaan aiheuta vahvaa riippuvuutta, vaan sillä on todettu itsenäisiä haitallisia terveysvaikutuksia. 

Tupakkatuotteiden nikotiini vaikuttaa nostamalla tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykenopeutta, jolloin sydän rasittuu normaalia enemmän. Nikotiinin vaikutuksesta verisuonet supistuvat, lihasten verenkierto vähenee ja lihaskudoksen hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee. Nikotiinin aiheuttama verenkierron huononeminen voi myös aiheuttaa maha-suolikanavan tulehdusta, mahahaavan tai ihosairauksia. Tämän lisäksi tupakointi vahingoittaa sikiötä, ja nikotiini on syypää ainakin osaan sikiölle aiheutuvista haitoista.

Edellä mainittujen lisäksi on viime vuosina saatu yhä enemmän tutkimustietoa siitä, että nikotiini on myös syöpävaarallinen aine.

– On viitteitä siitä, että nikotiini voi sekä aiheuttaa solun muuttumisen syöpäsoluksi että lisätä solun jakaantumista ja pitää yllä syöpäkudoksen kehittymistä pahemmanlaatuiseksi, sanoo professori Kirsi Vähäkangas Itä-Suomen yliopistosta.

Uudessa tupakkalaissa nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet rinnastetaan tupakkatuotteisiin

Uuden tupakkalain (549/2016) tavoite on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen. Vaikka savukkeiden käyttö on ollut laskussa, on muiden nikotiinia sisältävien tuotteiden, kuten sähkösavukkeiden ja nuuskan käyttö yleistynyt. Elokuussa 2016 voimaan tulleessa tupakkalaissa nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet säännellään pääosin samalla tavalla kuin tupakkatuotteet.

– Tupakoinnin ja muiden nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tuessa tulee huomioida, että nuuskaajilla ja sähkösavukkeiden käyttäjillä voi olla jopa vahvempi nikotiiniriippuvuus kuin savukkeiden polttajilla, sanoo erityisasiantuntija Patrick Sandström keuhkoterveysjärjestö Filha ry:stä.

– Esimerkiksi nuuskamarkkinoille on viime aikoina ilmestynyt erittäin suuria määriä nikotiinia sisältäviä tuotteita, Sandström jatkaa.

Filhan ja THL:n järjestämässä valtakunnallisessa Tupakka ja terveys -päivässä tiistaina 29. marraskuuta 2016 pohditaan keinoja nikotiinin käytöstä eroon pääsemiseen, keskustellaan, mitä uusi tupakkalaki ja ehkäisevän päihdetyön laki merkitsevät käytännön työn kannalta kunnissa sekä kuullaan esimerkkejä onnistuneesta paikallisesta tupakka- ja päihdetyöstä.

Lähde: THL 

Lisätiedot:

Kirsi Vähäkangas
professori, Itä-Suomen yliopisto
p. 040 745 5254
kirsi.vahakangas@uef.fi

Patrick Sandström
erityisasiantuntija, Filha ry
p. 040 515 0512
patrick.sandstrom@filha.fi

Antero Heloma
ylilääkäri, THL
p. 029 524 8956
antero.heloma@thl.fi